Vágólapra másolva!
Zsivoczky Attila a tízpróba első napja után nem hitte volna, hogy érmet nyerhet a göteborgi atlétikai Európa-bajnokságon, mégis fantasztikus hajrával a tavalyi vb-bronz mellé Eb-ezüstöt szerzett. Ez a két érem azonban szerinte csak lépcsőfok egy távolabbi nagy cél, az olimpia felé.

"A csütörtöki öt szám után azt gondoltam, legfeljebb az első nyolcban leszek" - mondta a Debreceni SC versenyzője. "Katasztrofálisan rosszul kezdtem, legalább 120-150 ponttal kevesebbet csináltam, mint elterveztem. Nagyon lassú voltam 100-on és 400-on is, magasugrásban is legalább 2,12 métert szerettem volna elérni. Talán nagyon rápihentem az Eb-re. A második napra úgy jöttem ki, hogy megpróbálok mindent olyan jól végigvinni, ahogy tudok, s lesz, ami lesz. Aztán mikor apró jelekből láttam, hogy lehet remény az éremre, akkor kezdtem felszívni magam. A fordulópont a rúdugrás volt, ahol észrevettem, hogy a többiek nem olyan jók, mint vártam, én pedig beállítottam az egyéni csúcsomat. A gerelyhajításban nem is tudom, hogy dobtam ekkorát, egy méterrel megjavítottam a legjobb eredményemet."

Zsivoczky elárulta, hogy meglepte az orosz "trojka", a végül harmadik Drozdov, a negyedik Pogorelov és Szjszojev jó teljesítménye. "Arra számítottam, hogy Pogorelovot megelőzöm, mert ő rossz 1500-as. Drozdov azonban alaposan rám ijesztett, két-három egyéni rekordot csinált, 100 ponttal javította meg legjobbját. A futásban nem vettem észre, hogy mögöttem van, meg is ijedtem, amikor a célban megfordultam és láttam, hogy jön. Ő érdemelte volna meg az ezüstérmet, de szerencsére ezt nem így döntik el. Tudtam, hogy négy másodperccel kell megelőznöm, de a befutó pillanatában nem érzékeltem, sikerült-e."

Az athéni olimpián hatodik Zsivoczky csalódott lett volna, ha nem nyer érmet. "Nagyon akartam ezt az ezüstöt, talán nagy terhet raktam magamra, ezért is sikerült rosszabbul a kezdés. Amikor láttam, hogy több jó tízpróbázó nem indul, mindenképpen a második helyet tűztem ki magamnak. De azt nem gondoltam, hogy 8356 ponttal ez megvalósítható, erre még nem nagyon volt példa."

Zsivoczky, akárcsak a helsinki vb előtt, ismét az olimpiai bajnok és ezúttal is első cseh Roman Sebrlével együtt edzett. A címvédő újbóli diadalában biztos volt, de azt még nem tudja, mikor sikerül legyőznie Sebrlét. "Egy csoportban készülünk, s valamit biztos jól csinálunk, ha ő lett az első, én meg a második. Nem az edzésmunkában van számomra a különbség, hanem a motivációban, hogy mindennap a szám legjobbját kell legyőznöm. Egy-két számban pedig én húzom őt magammal. Majd a szituáció adja, mikor sikerül versenyen megvernem. Ő nagyon készül a jövő évi oszakai vb-re, mivel még nem volt világbajnok. Én viszont 2007-et kissé könnyedébben veszem, mert szükségem van egy kis lazításra. Az eddigi sikerek ugyanis mind csak egy-egy lépcsőfokot jelentenek a távoli nagy cél, a pekingi olimpia felé."