Vágólapra másolva!
Csütörtökön 8 órakor, az 1000 méteres előfutamokkal megkezdődik a 35. síkvízi kajak-kenu világbajnokság Szegeden, illetve a város melletti Maty-éri pályán: a házigazdák azt remélik, hogy mind a magyar csapat szereplése, mind a szervezés és lebonyolítás tekintetében sikerrel zárják a viadalt.

A július 6-10. között rendezett racicei Eb-n a magyarok összesen tíz arany-, négy ezüst- és négy bronzérmet nyertek, s egyöntetű a vélemény, ennyi érmet akár Szegeden is összehozhat a magyar csapat. A Tisza-parti város komoly kajak-kenu hagyománnyal rendelkezik, az elmúlt években számtalan világversenyt bonyolítottak le: az 1998-as vb, a 2002-es Eb és a 2005-ös ifjúsági vb után immár negyedszer ad otthont kiemelt versenynek a Maty-éri versenypálya.

A vb-re 82 ország sportolói neveztek, a nemzetek száma minden eddigit felülmúl. A 41 fős magyar csapattól Angyal Zoltán szövetségi kapitány 6-8 aranyérmet vár, s a szakvezető reményei szerint a győzelmek közül 2-3 olimpiai számban születik majd.

Angyal Zoltán hangsúlyozta: a versenyzők közül többen nyertek már az 1998-as szegedi világbajnokságon is, úgyhogy nincs miért idegeskedniük. "Annak örülök a legjobban, hogy a válogatott az elmúlt hetekben kiváló csapattá kovácsolódott, amelynek tagjai képesek egymást erősteni a siker érdekében. Egy ilyen közegben az esetleges csalódásokat is könnyebb elviselni, noha én a csehországi Eb-n tapasztaltak és a versenyzők formája alapján eredményes szereplésre számítok, ahogyan azt korábban említettem, számos érem között legalább hat-nyolc arannyal."

Női kajakban külön figyelem kíséri a Kovács Katalin, Janics Natasa olimpiai bajnok duó szereplését, a kettős mindhárom páros számban címvédőként száll vízre, ráadásul most Paksy Tímea mögött, illetve Keresztesi Alexandra (1000 m), Fazekas Krisztina (500 m) és Patyi Melinda (200 m) előtt ülve négyesben is szerencsét próbál. Kovácsék a júliusi, racicei Európa-bajnokságról hat aranyéremmel tértek haza, s ha ugyanez a bravúr sikerül nekik a Maty-éren is, sporttörténelmet írnak, hiszen korábban senkinek sem sikerült még hat elsőséget begyűjtenie egyetlen vb-n.

Az Eb-n duplázó Benedek Dalma 500 és 1000 méteres is favoritnak számít, a Dunaferr klasszisa már 2003-ban és 2004-ben is nyert aranyat világversenyeken Paksy Timea társaként, ám az olimpiára nem sikerült kvalifikálnia magát. Egyesben viszont önmagára talált, ahogy ő fogalmazott, valami elkezdődött az életében, ezt Lengyelországban bizonyította is.

Forrás: MTI

A Paksy, Kovács, Janics, Keresztesi kvartett favorit 1000 méteren

A kajak 500 és 1000 méteres egyéni számában Benkő Zoltán rajtol majd, aki a rövidebb távon másfél hónapja kontinenselső lett. "Sokkal jobb erőben érzem magam, és időarányosan jobb időket lapátolok, mint tettem azt a csehországi Eb előtt" - nyilatkozta, hozzátéve, két dobogós hellyel elégedett lenne, de nem bánkódna a legfényesebb medál miatt sem.

Kajakpárosban a Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor egység is felérhet a dobogó legfelső fokára, csakúgy, mint négyeseink bármelyike. Leginkább kétszeres olimpiai bajnok Vereckei Ákos készül, hiszen Benkővel szemben elveszített válogató miatt sem 500, sem 1000 méteren nem állhat rajthoz K1-ben, négyesben viszont szeretne vigasztalódni.

"Négyesünk már az első közös hajóba üléskor meglepően jól ment. Ebben nyilván az is benne volt, hogy mindannyian bizonyítani akartunk. Az edzésen elért időeredmények alapján azt mondom, hogy a legfényesebb érem megszerzése a csapat alapkoncepciója."

Kenuban nem igazán lehetnek vérmes - egészen pontosan győzelmi - reményei a házigazdáknak, de több számban is esélyesek a dobogóra. Nagy várakozás előzi meg Vajda Attila szereplését - a Démász-Szeged versenyzőjeként ő duplán is hazai környezetben szerepel -, júniusi balesete és súlyos sérülése, majd gyors felépülése után ugyanis csak az utolsó pillanatban került a csapatba, az övé a C-1 1000 m-es száma.

A párosoknál - mint évek óta mindig - Kolonics Györgyért és Kozmann Györgyért szoríthatnak a piros-fehér-zöld drukkerek, a duó mindenképpen érmet szeretne nyerni valamelyik számában. A racicei Eb-ről mindhárom kenunégyes egy-egy dobogós hellyel tért haza, ezzel a mérleggel a vb vasárnapi zárásakor is kiegyeznének.