Vágólapra másolva!
A máris szépszámú közönség nagy örömére, a papírformának megfelelően minden magyar egység továbbjutott a csütörtök délelőtti 1000 m-es előfutamokból a szegedi kajak-kenu világbajnokság első napján. Négy hajó egyből a szombati döntőbe, öt pedig a pénteki középfutamba kvalifikálta magát.

Csütörtökön reggel, erős szembeszélben az 1000 méteres előfutamokkal megkezdődött a kajak-kenu világbajnokság Szegeden. Az első magyar induló a kenu egyesek mezőnyében az olimpiai bronzérmes Vajda Attila volt, aki júniusi balesete (súlyos lábsérülést szenvedett) után csak az utolsó pillanatban került be a világbajnoki csapatba. A Démász-Szeged kenusán azonban nem látszott meg a kihagyás, fölényesen nyerte meg futamát.

"Ezt az előfutamot arra szántam, hogy gyakoroljam a döntős taktikát, igaz, a fináléra tervezett nagy hajrát most kihagytam" - mondta Vajda Attila. "Az erős szembeszél kedvez az én versenyzési stílusomnak, így örülnék, ha a szombati fináléban is ilyen idő lenne. Szerencsére ezúttal nem éreztem meg a kihagyást, kifejezetten jól esett az evezés, ami jó előjel a pénteki középdöntőre és a döntőre nézve."

A férfi kajak egyesek mezőnyében Benkő Zoltán is a pénteki középdöntőbe jutott: már a folytatásra gondolva, tartalékolva erejével, futamából a harmadik helyen lépett tovább.
A női egyesek mezőnyében a kisebb indulói létszám miatt a futamgyőztesek már egyenesen a fináléba lapátolták magukat. Így tett az újdonsült Európa-bajnok Benedek Dalma is, aki futamában majd négyhajónyival a mezőny előtt, elsőként érkezett a célba.

A kenu párosok versenyében a Kozmann György, Kolonics György duó az oroszok olimpiai dobogósaival, azaz Alekszandr Kovaljevvel és Alekszandr Kosztogloddal "meccselt" a futamgyőzelemért. A mieink a racicei Európa-bajnokság gyengébb teljesítményét feledtetve, meggyőző versenyzéssel szerezték meg az első helyet.

Forrás: MTI

Benkő Zoltán is középdöntős

A férfi kajakosok mezőnyében Janics Natasa testvérei, vagyis Mico Janic és Stepan Janic jó hajrájukkal majdnem meglepték az Európa-bajnok Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor egységet, akik úgymond "kellemes" tempóban teljesítették az első felvonást. Könnyedén biztosította a helyét a fináléban a Kovács Katalin, Janics Natasa páros, amely közel másfél hajóhosszal előzte meg a pekingi olimpia szempontjából már figyelemre méltónak tartott kínai egységet.

A négyesek versengésében a fiatalokból álló kenu kvartett (Metka Márton, Mike Róbert, Sáfrán Mátyás, Balázs Gábor) taktikusan versenyezve, a német és az ukrán egység mögött a harmadik helyen került be a szombat délutáni döntőbe. Jól sikerült a nemzetközi bemutatkozás a férfi kajak négyes számára is, hiszen a második szegedi válogatón megismert Gyökös Lajos, Kökény Roland, Vereckei Ákos, Horváth Gábor összeállítású hajó (utóbbi két versenyző kétszeres olimpiai bajnok ebben a számban) remek teljesítménnyel, a németek mögött a második helyen érkezett célba - ez középdöntőt ért.

A nőknél kétség sem férhetett ahhoz, hogy Paksy Tímea, Kovács Katalin, Janics Natasa és Keresztesi Alexandra futamgyőztesként, így már döntős részvevőként szálljon ki hajójából.

"Nem szeretem ezt a szembeszeles időt" - panaszkodott Kovács Katalin. "Sok energiánkat elveszi, bár így is viszonylag könnyedén jutottunk tovább párosban és négyesben is." "Örülök, hogy túl vagyunk az ezer méteren, nem igazán kedvelem ezt a távot" - tette hozzá Janics Natasa.

Az 1000 méteres előfutamok alapján tehát négy magyar egység jutott egyenes ágon a döntőbe.

A csütörtöki program 14.30-tól, az 500 m-es előfutamokkal folytatódik, minden számban lesz magyar induló.