Vágólapra másolva!
Grillsültek illata, izmos hölgyek és férfiak látványa - ez jellemzi Szeged városát az ünnepi hétvégén. Az augusztus 20-i ünnep környékére eléggé összesűrűsödtek az események a napfény városában, a Dóm téren a Bánk bán díszelőadása ejtette rabul a nézőket, a Ligetben pazar grillfesztivál várja a kulináris élvezetekre vágyókat, míg a Maty-ér piros-fehér-zöldbe öltözve tombol a kajaksikerekért. Volt is miért: a szombati 200 méteres előviadalok során a Csamangó Attila, Sík Márton férfi kajakduó kivételével minden egységünk bejutott a vasárnapi fináléba.

Pincési László helyszíni tudósítása

Elképesztő a forgatag a csongrádi megyeszékhelyen, napközben a Maty-ér, a kajakvébé helyszíne megközelíthetetlen, már az egy órát késlekedő, s csak 9-re megérkező újságíró sem talál magának helyet, csak a Röszkei úthoz közel eső külső parkolóban. Este más a helyzet, a hétvégi grillfesztivál illatai mindenkit az újszegedi ligetbe csábítanak, de ha az ember széles vállaknak ütközik a forgatagban, az sem a véletlen műve...

Visszatérve a vébére, jól kezdődött a nap a 200 méteres távokon is, hiszen a kenu egyesek között Bozsik Attila az orosz Lipkin és a lengyel Barszkiewicz mögött harmadikként ért célba, ezzel bejutott a középdöntőbe. Szűk három órával később a szpíker is arra kérte a szurkolókat, rendezzék a sorokat, mert nagyon kell a segítség Attilának, aki a négyes pályáról kiválóan rajtolva a hajrára már nem erőltette agyon magát, s a kínai Jang mögött bemasírozott a fináléba.

C2-ben Kovács Gergely és Végh Attila a délutáni sziesztára szavazott, futamgyőzelmükkel egyből a döntőbe kvalifikálták magukat. A magyarok mellett a legnagyobb ovációt azonban a pakisztáni Sajid Hussain Shah, Nedeem Ullah duó kapta. A termetes fiatalemberek lapátoló tudománya mindenre emlékeztetett csak versenyre nem, 33 másodperces hátrányuk azt jelentette, hogy mire a mezőny célba ért, ők még 50 méternél "kacskaringóztak"...

A négyesek között a Sarudi Pál, Joób Márton, Horváth Gábor, Balázs Péter egység, nemcsak döntőbe jutott (hajszálnyival lemaradva a futamgyőzelemről a litvánok mögött), de megelőzték, s középdöntőre kényszerítették a mindössze 4. helyen célba érő világbajnok orosz egységet.

Kajak egyesben Boros Gergely könnyedén nyerte futamát, s a középdöntőben is teljesítette az elvártakat: a címvédő spanyol Perez Rial Carlos mögött második lett, ezzel döntőbe jutott.

Forrás: [origo]

Paksy Tímea esélyt sem hagyott ellenfeleinek




A Kadler Viktor, Gyertyános Gergely, Babella Balázs, Beé István összetételű kvartett az utolsó 20 méteren hajrázta le az oroszokat, s jutott döntőbe.

A hölgyeknél Paksy Tímea sem hagyott izgalomra okot, a cseh Blahova és a lengyel Borowicz előtt nyert, majd a döntőbe jutásért is könnyedén előzte meg riválisait. A legnagyobb hangrobbanás 9 óra 50 perckor keletkezett, amikor a női párosok első előfutamában Kovács Katalin és Janics Natasa könnyedén nyerve döntőbe verekedte magát, majd gyorsan átszállva a négyesbe, kiegészülve Paksy Tímeával és Patyi Melindával szintén fináléba dirigálták a csapatot.

Délután 16 órától az ezerméteres döntőkre kerül sor.