Vágólapra másolva!
Fantasztikus sikerekkel folytatódott a szegedi kajak-kenu világbajnokság, amelynek szombati napján végre érmeket is osztottak. Az 1000 méteres távon összesen hat aranyat és egy bronzot nyertek a magyarok, a párosok között nem akadt jobb a mieinknél, a hölgyek három számból hármat nyertek - ebből Kovács Katalin és Janics Natasa kettőben is tevékeny részt vállalt.

Pincési László helyszíni tudósítása

Telt ház! Egyre kevesebb sportág büszkélkedhet ezzel, ám az idei magyarországi események házigazdái nem panaszkodhatnak. Az öttusa, illetve az úszó Európa-bajnokság után a kajak-kenu vb szervezői is boldogan dörzsölhetik tenyerüket, a Maty-ér (valószínűleg nemcsak a kiváló időjárás miatt) szombat délutánra megtelt.

A leghosszabb, ezerméteres finálékra tömött lelátók várták a sportolókat, a nézők között olyan világhírességek is voltak, mint a nyolcszoros olimpiai bajnok, Birgit Fischer, vagy Wichmann Tamás, de Sólyom László köztársasági elnök is jelezte érkezését.

Az 1000 méteres B döntőkben egyetlen magyarért, Benkő Zoltánért szoríthatott a közönség, a Gxőri VSE versenyzője a táv háromnegyedéig csak követte a lengyel Mariusz Kujawskit, a hajrában aztán robbantott, s magabiztosan nyert. A nézők ugyanúgy hajtották, mintha éremér csatázott volna, a különbséget azonban érzékeltette, hogy a győztes karja ezúttal nem lendült magasba a célba érkezés után...

A finálét a férfi kenusok nyitották, a Démász-Szeged versenyzője, Vajda Attila a hatos pályán vágott neki az egy kilométernek, olyan klasszisok mellett, mint a spanyol David Cal Figueroa, az Európa-bajnok román Florin Mironcic vagy éppen két olimpiai bajnok: a cseh Martin Doktor és a német Andrea Dittmer.

Vajda 250 méternél már alapos hátrányt szedett össze, féltávnál a nyolcadik helyen lapátolt, 750-nél se volt sehol, de amit a hajrában produkált, az leírhatatlan. Csapásszámát a közönség üteme emelte, végül csak a mexikói Everardo Cristóbal, illetve a német Dittmer tudta csak megelőzni - azaz bronzérmes helyen zárt.

Forrás: MTI

Benedek Dalma nyerte az első magyar aranyat




Féltávnál félhajóhossz, ezt kellett tartani a hajrá ötszáz méterén, ám a Dunaferr versenyzője nem elégedett meg az exponenciális növekedéssel, a célban másfél hajóhossznyira tornászta előnyét. Pazar versenyzése az első magyar aranyérmet eredményezte.