Vágólapra másolva!
Hétfőn New Yorkban elkezdődnek a 128-as főtábla küzdelmei az idei utolsó Grand Slam-tornán, az amerikai nyílt teniszbajnokságon. A férfiaknál a svájci Roger Federer, a hölgyeknél a francia Amélie Mauresmo, illetve a belga Henin-Hardenne a legnagyobb favorit.

A férfiak versenyében az a legnagyobb kérdés, hogy képes-e bárki is megállítani Roger Federert. A 25 éves svájci klasszis az idén megnyerte az Australian Opent, majd elbukott a Roland Garros döntőjében Rafael Nadallal szemben, végül Wimbledonban ismét hengerelt: ráadásul visszavágott a fináléban a spanyol "matadornak" és ezzel a nyolcadik GS-győzelménél tart.

Amennyiben nyer Flushing Meadows-ban, akkor sorozatban harmadszor hódítja el a trófeát. Az idén egyesben hét tornán maradt veretlen, 63 meccset nyert meg és mindössze ötször kapott ki: négyszer Nadaltól és utoljára pedig két hete Cincinattiben a brit Andrew Murray-től. Ez utóbbi volt talán a legfájóbb vereség: a bázeli szupersztár csak vergődött a pályán, önmagához képest halványan adogatott, és rendre a az alapvonalon túli területeket bombázta.

"Néha egy-egy vereség is jól jön" - kommentálta kudarcát a világelső, ám ha nem kapja össze magát, akkor könnyen jöhet az újabb kudarc, hiszen szinte mindenki az ő skalpjára vadászik.

Elsősorban a salakon szinte verhetetlen Nadal, aki már keménypályán is a legjobbak között van. Igaz, a Cincinattiben rendezett torna neki sem jött be: a negyeddöntőben kikapott honfitársától, Juan Carlos Ferrerótól, egy héttel korábban Torontóban pedig a cseh Tomas Berdych verte meg. Idei mérlege így is imponáló: 48 győzelem mellett mindössze hét vereség és a párizsi diadallal együtt öt tornagyőzelem.

A két ász mellett a hazai közönség előtt szereplő Andy Roddick és a horvát Ivan Ljubicic is ott lehet a csúcson, ám a nem elképzelhetetlen, hogy a fentebb említett, "istenadta" tehetségű Murray, vagy a kiabálós ausztrál Lleyton Hewitt jut el a csúcsra.

A US Openen fejezi be bámulatos pályafutását a 36 esztendős Andre Agassi. A Las Vegas-inak becézett sztár hosszú pályafutása során - 1986 óta profi játékos - összesen 60 ATP-tornát nyert egyesben, s ebből nyolc Grand Slam-diadal fűződik a nevéhez (Australian Open: 1995, 2000, 2001, 2003, Roland Garros: 1999, Wimbledon: 1992, US Open 1994, 1999). Karrierje során 868 alkalommal győzött, 273-szer hagyta el vesztesen a pályát, s mindezért 31 110 975 dollárt kapott. Hogy mire lesz képes ezúttal, rejtély. Az idén különböző sérülései miatt csupán 15 meccset játszott, s ezekből hetet elvesztett. Még a tavasszal azt mondta, búcsúképpen nyer még egy US Opent, de ebben kevesen hisznek. Talán már ő maga sem.

A nőknél nem indul a címvédő belga Kim Clijsters, viszont ott lesz honfitársa, Justine Henin-Hardenne, aki a párizsi sikere után szeretné begyűjteni idei második GS-győzelmét. A torna legnagyobb esélyese a francia Amélie Mauresmo, aki az Australian Openen és Wimbledonban is éppen Henin-Hardenne-t győzte le. Igaz, New Havenben kikapott Lindsay Davenporttól, az amerikai "óriásbébi" - ha bírja szusszal - bárkit le tud győzni. Mellettük az orosz Marija Sarapova és a tavalyelőtt győztes Szvetlana Kuznyecova esélyes még a diadalra.

Ott lesznek a pályán a korábbi években sikert sikerre halmozó Williams-testvérek, Serena és Venus is. Mindketten sérülésekkel bajlódtak, alig versenyeztek, így meglepetés lenne, ha eljutnának a fináléig. Ott lehet viszont Martina Hingis: az év elején visszatért svájci klasszis bámulatos sikereket ért el, s jelenleg már a kilencedik a világranglistán, noha januárban még csak 349. volt.

A főtáblán Czink Melinda révén csupán egy magyar játékos található. A selejtezőben Gubacsi Zsófia, Nagy Kyra és Kapros Anikó indult, de próbálkozásuk nem járt sikerrel.