Vágólapra másolva!
Pénteken este az újdonsült Emmy-díjas hegedűművész Edvin Marton koncertjével és jégrevüvel nyit a budapesti Syma Sport- és Rendezvényközpont. Kelet-Közép-Európa legnagyobb és legkorszerűbb multifunkcionális csarnokegyüttesében jégre lép napjaink első számú műkorcsolyázója, az olimpiai és világbajnok orosz Jevgenyij Pljuscsenko is.

A Puskás Ferenc-stadion közvetlen szomszédságában található, 30 ezer négyzetméter alapterületű Sport- és Rendezvényközpont a 2000. augusztusában átadott rendezvénycsarnok átépítésével jött létre.

A nyáron két új csarnokot húztak fel mellette, melyeket elegáns passzázs köt össze. A nagycsarnok földszinti alapterülete 8000 négyzetméter, a félemeleten és az első emeleten további 4000-4000 négyzetméter található, a második emelet 3000 négyzetméteres. Az épület belmagassága tizenhat méter. A csarnokban a sportrendezvényektől függően fix és mobil lelátók is alkalmazhatók, a befogadóképesség minimálisan négyezer fő, de igény szerint akár tízezer főig növelhető.

A kiscsarnok földszinti alapterülete 2200 négyzetméter, ehhez további 1500 négyzetméter társul az emeleten, ahol az öttusázók számára egy lőtér állandó edzési lehetőséget nyújt. A Syma csarnok 5000 négyzetméter alapterületű, s az emeletén két konferenciaterem található.

Szem előtt tartva a csarnokok átláthatóságát és ideális kihasználhatóságát, mindegyik feszített tetőszerkezettel készült, így - ellentétben több, kevésbé korszerű rendezvény helyszínnel - itt egyetlen oszlop sem zavarja a nézőket. A passzázs 1200 négyzetméter alapterületű, s itt üzlethelyiségeket alakítottak ki.

A Sport- és Rendezvényközpont ünnepélyes megnyitójára pénteken este 17 órakor kerül sor. A szalagot Szántó András, a Syma ügyvezető igazgatója, valamint Marcel Strässle, a Syma Holding AG elnöke vágja át.

A nagyközönség számára 18 órakor nyitják meg a kapukat a 19 órakor kezdődő gálára, amely az újdonsült Emmy-díjas hegedűművész Edvin Marton koncertjével egybekötött jégrevüből áll. Többek között fellép az olimpiai és világbajnok orosz Jevgenyij Pljuscsenko is, akinek az utóbbi három évben éppen Edvin Marton írt zenéket a programjaira.

S februárban a torinói olimpián a műkorcsolya gála csúcspontjaként együtt léptek jégre a Palavela-csarnokban. Edvin Marton - ő természetesen nem korcsolyában - eredeti Stradivari hegedűjén élőzenei kíséretet adott Pljuscsenko frenetikus sikerű produkciójához.

A pénteki gáláról, s Pljuscsenko részvételéről Zentai György, a rendező Dream and Beauty ügyvezető igazgatója adott tájékoztatást: "A program szűk kétórás lesz, s a fő attrakció természetesen az új lemezbemutató előtt álló Edvin Marton, valamint Jevgenyij Pljuscsenko fellépése, de a nézők láthatják az Euro Ice jégrevüt is, amelyben többek között Póth Diána is szerepel.

Ami Pljuscsenkót illeti, a torinói olimpia megnyerése után úgy döntött, hogy egy évre felfüggeszti a versenyzését az amatőrök között. A Kings on Ice produkcióval járja a világot, főleg az Egyesült Államokban lép fel, és nagyon nagy dolog, hogy eljön Budapestre. Az összeg említése nélkül azt is elmondhatom, hogy hozzánk nagyságrendekkel kevesebb gázsiért jön, mint amit egyébként kap.

Ezzel a fellépéssel is szeretné viszonozni Edvin segítségét. Tudni kell még, hogy egy vb-re vagy Eb-re Edvin öt-hat zenét szerzett a számára, ezekből lett kiválasztva a legmegfelelőbb. S hogy egy sztorival is szolgáljak, Torinóból a gála előtt Pljuscsenko nem csak azért utazott haza néhány napra, hogy a feleségét lássa, amint az újságok írták, hanem ekkor tanulta be a gála számát, amire Edvin három nap alatt készítette el a zenét. Azt hiszem, a maga nemében ez világcsúcs volt."

A gálára 4400 jegyet hoztak forgalomba, egységesen 5990 forintért, s már csak korlátolt számban kaphatók a Puskás-stadion jegypénztárában (telefon: 471-4748) vagy rendelhetők a Ticket Expressz hálózaton keresztül és a Dream and Beauty honlapján.

Fábik Tibor