Vágólapra másolva!
Szerdán kezdődik Mariborban a koronglövők Európa-bajnoksága, amelyen 14 magyar versenyző, köztük Igaly Diána vesz részt. Az olimpiai bajnok az elmúlt időszakban a felkészülés mellett a budaörsi lőtér használata körül kialakult gondokkal is kénytelen volt foglalkozni. Az Athénban aranyérmes skeetlövő hosszú évek óta edz a város szélén található pályán, amelynek használati idejét a nyáron napi öt óráról két órára csökkentette az önkormányzat, a környék lakóinak nyugalmára hivatkozva.

"Az utóbbi hetekben vívnom kellett a saját csatámat. Próbáltam az önkormányzattal egyezségre jutni, de nem hajlandóak két óránál többet engedélyezni, ennyi idő pedig nem elég a napi munkához" - mondta Igaly. "Az edzések nagy zajára hivatkoznak, ami egyszerűen érthetetlen a számomra, hiszen az erdő szélén van ez a terület, viszonylag távol mindentől, míg a környéken a repülőtér, az autópálya és egyéb üzemek lényegesen hangosabbak, mint én. Ráadásul csupán heti négyszer edzettem ott, hétvégén pedig egyáltalán nem. Úgy gondolom, ki akarnak golyózni onnan. Azt nem tudom pontosan, miért, de az tény, hogy a pálya gyönyörű helyen van."

A tavalyi évet kihagyó kiválóság már a július végén rendezett zágrábi világbajnokságra sem tudott tökéletesen felkészülni edzéslehetőségeinek csökkenése miatt, így az olimpiai kvalifikációt egyelőre nem harcolta ki. A kvótaszerzésre az Eb-n nem lesz lehetőség, jövőre azonban egymást követik majd a pekingi játékokra kvalifikáló viadalok.

Igaly még nem tudja, hol készülhet fel ezekre a megméretésekre. "Harcolok tovább, nem tehetek mást. Egyelőre minden bizonytalan, s ez nagyon megvisel. Az ősszel megkezdem az erősítő edzéseket, azt azonban nem tudom, hogy hol fogok majd lőni, pedig a jövő év elején már kezdődnek a versenyek. A jelenlegi helyzet ellenére nem akarok arra gondolni, hogy máshova költözzek, ugyanis rengeteg időt, pénzt és energiát emésztene fel egy új pálya kialakítása. A múlt héten Tárnokon felajánlottak számomra egy területet, ám csak öt évre, ami sajnos nem elég" - vázolta a jelenlegi helyzetet Igaly Diána, aki az Eb-szereplésére is kitért: "Nem tudom megmondani, hogyan teljesítek majd szerdán. Fizikálisan tökéletesen rendben vagyok, akár egy hegyet is elhordanék, ám ez technikai sportág, amelyben nagy szerepe van a pszichés állapotnak. Nagyon megviseltek az elmúlt időszak történései, de remélem, jól fog menni a versenyen."

Fotó: Fábián Évi

Igaly Diána

A magyar válogatott egy érem és még egy döntős hely megszerzésének reményében utazott el Mariborba, ahol Igaly mellett a Zágrábban bronzérmet és olimpiai kvótát szerzett Gerebics Rolandtól várnak kiemelkedő szereplést.

A magyar csapat:
női skeet: Igaly Diána, Göbölös Ibolya, Pongrátz Bianka
férfi skeet: Somogyi Árpád, Bokor Bálint, Turák György
dupla trap: Gerebics Roland, Palkovics András, Bognár Richárd
férfi trap: Putz István, Gombos Károly
junior trap: Szollár András, Kovács Gusztáv, Putz Ádám.