Vágólapra másolva!
Vasárnap Berlinben a hatodik állomásával befejeződik az idei atlétikai Golden League-sorozat. Az egymillió dolláros bónuszért hatan maradtak versenyben.

A férfiaknál a jamaicai Asafa Powell (100 m) és az amerikai Jeremy Wariner (400 m), a nőknél az amerikai Sanya Richards (400 m) és az etióp Tirunesh Diababa (5000 m) tudott nyerni az eddigi öt verseny mindegyikén, míg az etióp Kenenisa Bekele (5000 m) és a panamai Irving Saladino (távolugrás) négy-négy győzelmet jegyez.

Az idei kiírás értelmében mindez azt jelenti, hogy ha mind a hatan győznek a német fővárosban, akkor Powell, Wariner, Richards és Dibaba egyaránt 208 333, Bekele és Saladino pedig 83 333 dollárral lesz gazdagabb.

Tudniillik félmillió dollárt azok között osztanak ki, akik legalább öt versenyen diadalmaskodnak, a másik félmillióból pedig azok kapnak még pluszban, akik mind a hat állomáson megnyerik GL-számukat. Tavaly az orosz hármasugró Tatjana Lebegyeva "bankot robbantott", mert egyedül vitte el az egymillió dollárt.

"A jackpotért folyó harc miatt hat különösen izgalmas versenyszámra van kilátás, de az sem elhanyagolható tényező, hogy a göteborgi Eb érmesei közül harmincketten, köztük tizenöt újdonsült Európa-bajnok rajthoz áll. Vagyis az esztendő egyik legerősebb versenyét rendezzük meg vasárnap az Olimpiai-stadionban, várhatóan ötvenezer néző előtt" - nyilatkozta Gerhard Janetzky versenyigazgató az ISTAF Golden League-viadal (www.istaf.de) sajtótájékoztatóján, amelyen jelen volt Jeremy Wariner is.

"Eddig jól ment a futás a Golden League-versenyeken, és bízom benne, hogy a sorozatom Berlinben sem szakad meg. Jó formában érzem magam, a vetélytársaimmal nem is foglalkozom, csak saját magammal. A célom az, hogy 44 másodpercen belüli idővel nyerjek" - nyilatkozta a 400 méteres síkfutás olimpiai és világbajnoka, aki idén már háromszor ért célba a bűvös határ alatt, s Rómában 43.62-vel, minden idők hetedik legjobb négyszázas futását produkálva győzött.

A berlini versenynek egy magyar indulója lesz, női 5000 méteren hat etióp, négy kenyai, két amerikai, valamint egy-egy orosz és német futónő mellett Papp Krisztina is rajthoz áll.

Fábik Tibor