Vágólapra másolva!
Hozva a tőle megszokott formáját, zseniális alakítást nyújtott Jevgenyij Pljuscsenko pénteken este a budapesti Syma Sport és Rendezvényközpont megnyitóján. Pedig napjaink első számú műkorcsolyázójának - aki februárban megnyerte a torinói téli olimpiát - most csupán egy húszszor húsz négyzetméteres jégfelület állt a rendelkezésére.

Pénteken délután ünnepélyes keretek között adták át a magát Közép-Kelet-Európa legnagyobb és legkorszerűbb multifunkcionális rendezvényközpontjaként hirdető, a Papp László Sportaréna szomszédságában felépített Syma Sport és Rendezvényközpontot.

A tulajdonképpen három csarnokból álló létesítmény "esemény naptárából" megtudhattuk, hogy lesz majd itt többek között borfesztivál, erotika kiállítás és karácsonyi vásár is, de amint a sajtótájékoztatón Szántó András ügyvezető igazgató fogalmazott, főként a sportot szolgálja majd.

Ennek megfelelően a Syma Sport és Rendezvényközpont 2009 végéig rögzített programjai között a kézilabda, a torna, a vívás, a cselgáncs és karate sportágak hazai és nemzetközi eseményei is megtalálhatók. Ugyanakkor a B csarnokot októbertől márciusig az atléták veszik birtokba, akik egy Európában egyedülálló konstrukciójú futópályát, sprintpályával, valamint magas- és távolugróhellyel kiegészülve használhatnak. A C csarnokban egy öttusa-lőtér is helyet kapott.

A megnyitó napjára pedig a 4000 fős befogadóképességű - de a rendezvény jellegétől függően akár 10 000 fősre is bővíthető - A csarnokban egy húszszor húsz négyzetméteres jégfelületet fektettek le az esti gálára. Ennek a programját az újdonsült Emmy-díjas hegedűművész Edvin Marton jégrevüvel egybekötött koncertje jelentette, valamint az olimpiai bajnok Jevgenyij Pljuscsenko fellépése.

Napjaink első számú korcsolyázójának éppen Edvin Marton írja a zenéket, amit az orosz világsztár a sajtótájékoztatón is megköszönt. Mint megjegyezte, februárban a torinói olimpiát tulajdonképpen közösen nyerték meg. Pljuscsenko elárulta, hogy sportcsarnok megnyitóján korábban még soha sem lépett fel, de Budapestre örömmel jött. Idén fia is született, s arra a kérdésre, hogy a 2010-es esztendő, vagyis a vancouveri olimpia éve lehet-e hasonlóan örömteli a számára, nevetve azt válaszolta: négy év múlva mindent ugyanígy csinálna, de akkor egy kislányt szeretne.

A gálán Edvin Marton élőzenei kíséretére mindkét olimpiai programját, vagyis a Tosca, illetve a Keresztapa filmzenéjére készültet is előadta, s bár a helyszűke miatt természetesen csak "rövidített" változatban tehette, így is zseniális alakítást nyújtott. A végén még két ráadással is meglepte a minden mozdulatáért hálás közönséget, és hosszasan osztogatta az aláírásait a magyar rajongóinak.

Fábik Tibor