Vágólapra másolva!
A magyar birkózóválogatott doyenje, Majoros István, 32 évesen is erőltetett menetben készül a kínai világbajnokságra, amelyről még az év elején úgy nyilatkozott, az lesz az utolsó versenye. Azóta eltelt néhány hónap, olimpiai bajnokunk édesapa lett, talán ezért is változtatott elhatározásán.

"Sok minden kavargott a fejemben még fél évvel ezelőtt. Elfáradtam a több évtizedes hajtásban, úgy éreztem, elég volt a birkózásból. Rájöttem viszont, hogy mindent ennek a sportágnak köszönhetek, és amíg érzem magamban azt az erőt, amellyel érmekért harcolhatok a világversenyeken, addig badarság lenne idő előtt visszavonulni."

- Ebben a döntésében nagyban hozzájárult gyermeke születése?
- A kislányomat nagyon, de nagyon szeretem. Mondhatom, ő a mindenem. Bár az életünket nem forgatta föl fenekestől, hiszen ugyanúgy edzőtáborokban töltöm időm nagy részét, ám alig várom a napi telefonokat, amikor beszélhetek a kedvesemmel és elmeséli, mit csinált a pici.

- Ilyen körülmények között miként bírja az edzőtáborokat?
- Sokban megnehezíti a dolgomat, hiszen rohannék a családomhoz, de tudom, hogy az edzések nélkül nem érnék el eredményt. Ez egy belső hajtóerő. Ha már voltál olimpiai bajnok, nyertél Európa-bajnokságot, akkor magadnak is akarsz bizonyítani. Természetes, hogy egyre nehezebben viselem a táborokat, viszont azt sem szeretném, ha az ellenfelek feltörölnék velem a szőnyeget. Én pedig egyáltalán nem érzem magam öregnek.

- A nemzetközi versenyeken nem indult. Ez taktikai húzás, vagy sérülés jött közbe?
- Tulajdonképpen egyik sem. A rengeteg fogyasztás miatt a vezetőséggel úgy beszéltük meg, hogy az év összes megmérettetésén nem indulok el, mert szeretném, ha a lányomnak még 20 év múlva is lenne apja. Itt most arra gondolok, hogy a számtalan súlycsökkentés nagyon megviseli a szervezetet.

- Most hány kiló?
- 67 kilogramm környékén vagyok.

- Hogy lesz ebből 55?
- Sehogy. Egy súlycsoporttal feljebb indulok.

- Ez meglepetés!
- A nyáron arra fordítottam több energiát, hogy az új súlycsoportomba kellőképpen beleerősödjem. Nos, jól érzem magam a bőrömben, persze még így is sokat kell fogynom.

- Mennyire ismeri a mezőnyt?
- Azt hiszem, senki nem okozhat különösebb meglepetést. Hosszú évek óta ugyanazok a nevek alkotják az alacsonyabb kategóriákat. Olykor feltűnik egy-egy fiatal, de így is mindenkivel számolni kell.

- Volt már Kínában?
- Még soha, pedig egy-két országban megfordultam már életem folyamán.

- Mit szeretne elérni Kantonban?
- Azt, hogy emelt fővel jöhessek haza, azzal a tudattal, mindent megtettem a sikerért és a kislányom is büszke legyen rám.

NÉVJEGY

Születési idő:

1974. július 11.

Egyesület:

Univer Kft.-Kecskemét

Edző:

Tihanics Tibor

Legjobb eredményei:

olimpiai bajnok (2004), világbajnoki bronzérmes (2005), Európa-bajnok (2000)


Tomka Tivadar