Társoldalunk:

Marion Jones B próbája negatív

2006.09.07. 9:15

Nem várt fordulatot vett Marion Jones sztáratléta doppingügye: a sydneyi olimpia háromszoros aranyérmesének B próbája negatív lett, így nem vár rá eltiltás!

"Extázisban vagyok! Mindig is hangoztattam, hogy nem élek tiltott teljesítmény-fokozó szerekkel" - mondta Jones, akinek az első, június 23-án elvégzett tesztje pozitív lett, miután szervezetében állóképesség-javító eritropoetint (EPO) találtak.

Jones edzője, Steve Riddick korábban úgy nyilatkozott, az életére megesküszik, hogy tanítványa nem szed EPO-t, ennek ugyanis állítása szerint a sprinterek esetében nincs semmi értelme.

Helmut Diegel, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség alelnöke kijelentette, amennyiben az amerikai klasszis indulni akar a hétvégén Stuttgartban sorra kerülő Világdöntőn, akkor megteheti, hiszen újra "tisztának" számít.

Az ebben az idényben 100 méteren a világ hat legjobb idejéből hármat elérő kiválóság jogi képviselője, Howard Jacobs szerint az eset tökéletes illusztrálja, miért nem szabad nyilvánosságra hozni az A próbák eredményeit.

"Marion Jonest az Egyesült Államok doppingellenes ügynöksége (USADA) tájékoztatta arról, hogy felmentették a doppingvádak alól. Az az igazság, hogy nem is azon voltunk meglepődve, miszerint a B próba negatív lett, hanem azon, hogy az első teszt eredménye lett pozitív. Miért jó az, hogy közzéteszik, kinek pozitív az A próbája? Ráadásul felfüggesztik a versenyzői engedélyét, most pedig egyértelműen kiderült, ártatlan" - fogalmazott Jacobs.

Az ügyben Jonest és barátait leszámítva senki nem várt ilyen fordulatot. A sztáratléta egyébként már több éve a doppingolás árnyékában versenyez, noha egyszer sem akadt fenn a vizsgálatokon.

Edzője, Trevor Graham több olyan sportolóval dolgozott együtt - például a 100 méteren olimpiai és világbajnok Justin Gatlinnal -, akiket doppingoláson értek, míg a kaliforniai BALCO-laboratórium vezetője, a börtönbüntetésre ítélt Victor Conte többször nyilatkozta: maga látta el tiltott szerekkel Jonest. Ráadásul a klasszis gyermekének édesapját, a sprinter Tim Montgomeryt, illetve korábbi férjét, a súlylökő C.J. Huntert egyaránt doppingolás miatt eltiltották.

KAPCSOLÓDÓ CIKK