Vágólapra másolva!
A magyar birkózósport egyik legnagyobb tehetségeként tartják a számon a nagy beszélőkével és vagánysággal megáldott Bárdosi Sándort, aki számtalan érmet nyert már a nemzetközi versenyeken, ám saját bevallása szerint a legfényesebbre fáj a foga, és ennek érdekében mindent alárendel.

- Az idén igen eredményesen birkózott, szinte nem is volt olyan Grand Prix, ahonnan ne éremmel tért volna haza. Ennyire jó a formája?
- Én inkább úgy fogalmaznék, hogy harcos voltam, nem pedig jó. Számtalanszor puskáztam el jobbnál jobb lehetőségeket, és sokszor az akaraterőm mentett meg egy-egy kényes szituációban. Ha viszont a mostani formám iránt érdeklődik, akkor elmondhatom, hogy egyre jobban összeáll a birkózásom, a legutóbbi edzésen például kontroll mérkőzéseket vívtunk egymással az edzőtáborban, és örömmel jelenthetem, hogy a 96 kilogrammos Virág Lajost, egy szlovák fiút és a kerettag Bácsi Pétert is magabiztosan vertem meg. Semmit sem szeretnék elkiabálni, de hogy ennyire gördülékenyen menjen a tréningen a birkózás, arra az utóbbi időben nem volt példa.

- Ez mit jelent, ha a világbajnokságot vesszük alapul?
- Nem rosszak a jelek, és az elmúlt esztendők folyamatos ezüst- és bronzérmeit szeretném fényesebbre cserélni. Igazából idáig az történt, hogy én is úgy beszéltem egy-egy világverseny aranyérmének megnyeréséről, hogy én lehetek majd az első. Ez mára változott! Most már akarom az aranyat! Higgye el óriási különbség van a két dolog között mentálisan. Nem tudom, hogy látta-e a Mátrix című filmet, ahol Neo, a főszereplő sokáig nem hitte el magáról, hogy ő a kiválasztott, aztán amikor rádöbbent, csuda dolgokra volt képes. Lehet, hogy a példám kicsit sántít, de gondolom érti, mit szeretnék mondani.

- Maximálisan. Komáromi Tibor szövetségi kapitány mennyiben járult hozzá a "rádöbbenéséhez"?
- Nagyon jó a viszonyunk a szövetségi kapitánnyal és ezt most személy szerint magamra értem. Azonban amikről beszélek, azok mentális dolgok, tehát lehet terelgetni a versenyzőit az edzőnek, ám szerintem mindenki maga jut el odáig, hogy a képessége legjavát nyújtsa a legnagyobb megméretéseken. Természetesen a fizikai gyakorlásokat Komáromi Tiborral részletesen átvesszük, így nálam nagy hangsúlyt kap az emelés és a pörgetés, illetve nem elhanyagolható a védekezés. Csak egy példa, hogy szemléltessem, mennyire komoly munka folyik nálunk az edzőtáborban, anélkül, hogy dicsekvésnek tűnne: számtalan tréning befejeztével maradunk ott páran (Oláh Tibcsi, Virág Lui, Deák Bárdos Misi), hogy megvitassuk melyik emelés a leghatékonyabb, vagy mire figyeljünk oda. Egyszóval a siker érdekében szívesen túlórázunk.

- Pedig ön soha nem volt híres vasszorgalmáról.
- Volt ilyen időszak, de azon a véleményen vagyok, hogy azokat a munkákat kell feltétlen elvégezni, amelyek szolgálják az eredményességet.

- A heves vérmérséklete mennyire hagyott alább a szőnyegen?
- Sokszor kiborultam a rossz bírói döntések miatt, ez tény és nem is tagadom. Az idén Székesfehérvárott is volt erre példa a Magyar Nagydíjon, de az azóta eltelt fél év elég volt ahhoz, hogy megnyugodjak, meg aztán a súlycsoportomban rengeteg az agresszív birkózó, szóval résen kell lennem, és azt is belátom, sok múlik a bírókon.

- Már-már egy teljesen megkomolyodott Bárdosi Sándor szavai ezek?
- A bőrömből én sem tudok kibújni, de egy világbajnoki aranyérem biztosan teljesen megnyugtatna...

NÉVJEGY

Születési idő:

1977. április 29.

Egyesület:

Váci Forma SE

Edző:

Ubrankovics Csaba

Legjobb eredményei:

olimpiai ezüstérmes (2000), világbajnoki bronz- érmes (2005), Európa-bajnoki bronzérmes (2004)


Tomka Tivadar