Vágólapra másolva!
Ahogy a női együttes szombaton, úgy vasárnap a férfiválogatott sem bírt a Koreai Köztársaság legjobbjaival a párizsi cselgáncs csapat-világbajnokságon. A vigaszágon Izrael legyőzése után  Ukrajnától vereséget szenvedett a magyar gárda, ezzel a hetedik helyen végzett.

Az esélyesebb ázsiai gárda öt győzelemmel és egy-egy döntetlennel, illetve vereséggel jutott be az elődöntőbe, míg a magyarok már csak a vigaszági szereplésben reménykedhetnek.

A sort Burján László (60 kg) nyitotta meg Cso Nam Szuk ellen, s az újpestiek junior vb-másodikja kokát, majd jukót érő akciót mutatott be riválisán. A hajrá azonban a dél-koreai dzsúdósé lett: egy jukó után, 40 másodperccel a vége előtt leszorította Burjánt, aki nem tudott szabadulni (0-1).

Az Európa-bajnok, vb-harmadik Ungvári Miklós (66) végigtusakodta az öt percet Kim Kvang Szubbal, ám a találkozó értékelhető akció híján döntetlennel zárult.

A tavaly világ- és Európa-bajnok Braun Ákos (73) a párharc rangadóján az olimpiai aranyérmes Li Von Hivel szállt szembe, aki 2:17 percnél jukót érően vitte földre őt. A paksi klasszis ezután karfeszítéssel próbálkozott, de csak annyit ért el, hogy az ő ujját kellett hosszan ápolni (0-2).

Ifj. Nagysolymosi Sándor (81) derekasan megküzdött Kvong Jung Huval, de ellenfele előbb átforgatásért vazarit, majd egy hasonló akcióért ippont kapott fél perccel a vége előtt (0-3).

A sérüléséből nemrég felépült Rajcsányi Gergő (90) a világbajnok Vang Hi Tével akaszkodott össze, aki második leszorítási kísérleténél már sikerrel járt, így 1:18-cal a sípszó előtt véget vetett a mérkőzésnek (0-4).

A behozhatatlan hátrány miatt a hátralévő két meccsnek már nem volt igazi tétje, de Hadfi Dániel (100) egy jukóval megszerezte a magyarok becsületpontját Jang Szung Hóval szemben (1-4).

Zárásként Bor Barna (+100) magabiztosan cselgáncsozott Kim Szung Bum ellen, ám 2:17-nél egy akcióindításkor hanyatt dőlt, amire a bíró - többek elképedésére - ippont ítélt az ázsiainak (1-5).

Miután Korea a folytatásban Izraelnél is jobbnak bizonyult, a magyar együttes a vigaszágra került, s a bronzéremért folytatott csatározások első körében Izrael ellen megszerezte első győzelmét. Az 5-2-es diadal értékét növeli, hogy tavaly, a debreceni csapat Eb fináléjában a házigazdák éppen Izraellel szemben maradtak alul.

Burján László riválisa, Gal Yekutiel három perc elteltével jukót ért el az újpestiek junior vb-másodikja ellen, aki nem rettent meg, hanem fél perccel később ippont érő átforgatással fejezte be a mérkőzést (1-0).

Ungvári Miklós 3:22-vel a dudaszó előtt olyan brutálisan leszorította Zvi Safrant, hogy az kétségbeesésében azonnal "lekopogta" az akciót (2-0).

Braun Ákos tíz másodperccel gyorsabb volt, ugyanis a bíró nem kevésbé kegyetlen karfeszítése láttán, Gal Vaserdam sérülésének elkerülése érdekében 3:32-nél véget vetett az egyoldalú küzdelemnek (3-0).

A magyar gárdának ekkor már csak egy diadalra volt szüksége a továbbjutáshoz, ám ifj. Nagysolymosi Sándor hiába gyűjtött be remek dzsúdóval két jukót és egy vazarit, az utolsó percben Avisan Scheinmann kiemelte és elhajította őt (3-1).

A sérüléséből nemrég felépült Rajcsányi Gergő második összecsapásán sem járt sikerrel, ugyanis Alon Sasson alig másfél perc elteltével ippont dobott rajta (3-2).

Hadfi Dániel előbb jukót, később - némi bírói tanácskozás után - egy vazarit ért el Victor Fishmann ellen, majd vérző füle miatt ápolásra szorult. A turbán azonban nem zavarta meg a Honvéd kiválóságát, aki 42 másodperccel a vége előtt gyilkos erejű fojtással nyert (4-2).

Zárásként Bor Barna minimális különbséggel, egyetlen kokával verte Rastislav List, így kialakult az 5-2-es végeredmény.

Ukrajna ellen Burján László döntetlennel kezdett: az újpestiek junior vb-másodikja ujját mindvégig fájlalva, eredménytelenül csatázott Makszim Korotunnal.

Ungvári Miklós bő három percig vesződött az egy fejjel kisebb Szerhij Morohoveccel, majd 1:18-nál átforgatással nyert (1-0).

Braun Ákos meglepő vereséget szenvedett, miután a vb-bronzérmes Gennagyij Bilodid 37 másodperc elteltével ippont érően eldobta őt (1-1).

Ifj. Nagysolymosi Sándor másfél perces küzdelmet követően ugyanígy kapott ki Roman Gontyuktól (1-2), míg Rajcsányi Gergőt az első perc végén szorította le Andrij Bolosenko (1-3).

Hadfi Dániel visszahozta a magyar reményeket, 0:49-cel a vége előtt vazarit kapott kiemelésére, majd úgy megszorította Andrij Blosenkót, hogy az csak orvosi segítséggel tudott felkelni a tatamiról (2-3).

Zárásként, az egyenlítés érdekében Bor Barna Eugen Szotnyikovval szállt szembe, aki azonban a mérkőzés derekán lábfelszedéssel hanyatt döntötte őt (2-4).

A magyar válogatott ezzel a hetedik helyen fejezte be a vb-t, az aranyérmet Grúzia szerezte meg, miután a fináléban Oroszországot 4-3-ra győzte le. A dobogó legalsó fokára a házigazda franciák és a dél-koreaiak állhattak fel.

Végeredmény, férfiak:
1. Grúzia
2. Oroszország
3. Franciaország és Koreai Köztársaság
5. Ukrajna és Japán
7. MAGYARORSZÁG és Brazília
9-13. Hollandia, Óceánia, Egyiptom, Izrael, Kuba