Vágólapra másolva!
A Kalmük Autonóm Köztársaság fővárosában, Elisztában csütörtökön tartják meg a Topalov-Kramnyik világbajnoki címegyesítő mérkőzés megnyitóját és a sorsolást. Szombaton játsszák le a 12 játszmás világbajnoki döntő első partiját. A 2002 májusában aláírt Prágai Egyezményhez képest jelentős késéssel, de mégis megrendezik a nagy érdeklődéssel várt összecsapást. A FIDE világbajnoka, Veszelin Topalov, és a klasszikus sakkozás világelsője, Vlagyimir Kramnyik szekundánsaikkal és kísérőikkel szeptember 17-én érkeztek meg a meccs színhelyére. A viadal egymillió dolláros díjalapjából eredménytől függetlenül 500-500 ezer dollárt kap a bolgár és az orosz nagymester. Döntetlen esetén rájátszás dönt.

Eliszta a sakk lázában ég, október 12-ig a sakkvilág fővárosából várjuk a híreket, a játszmákat. Az 1998-as sakkolimpiára épített Chess City-ben rendezik meg a 12 játszmás döntőt. Látványosan, igazi népünnepéllyel fogadták a két világbajnokot, Veszelin Topalovot és Vlagyimir Kramnyikot. Korábban mindkettőjük menedzsere, Szilvio Danailov és Carsten Hensel is látogatást tett a kalmük fővárosban, minden kívánságukat teljesítették, kezdődhet a nagy összecsapás.

Tizenhárom éves szüntelen hadakozás, hol kútba esett, hol biztató tárgyalás végén 2006. áprilisától tudjuk, hogy végre egy világbajnoka lesz a sakkozásnak. Veszelin Topalov a tavalyi San Luis-i, nyolc résztvevős világbajnokság megnyerésével lett a FIDE világbajnoka. Ezen a tornán Lékó Péter és Polgár Judit is játszott. Vlagyimir Kramnyik 2000-ben 15 éves uralkodás után Garri Kaszparovot fosztotta meg világbajnoki trónusától, majd 2004-ben Lékó Péterrel szemben 7-7-es döntetlennel megvédte címét. Ezúttal a meccsnek el kell dőlnie, 6-6 esetén új sorsolás után négy rapid parti következne, 25-25 perc gondolkodási idővel és lépésenként 10 másodperc bonusz idővel. Ha ezek a partik sem hoznának döntést, akkor két villámparti következne, 5-5 perc és 10 másodperccel. Ha 9-9-re állna a párharc, akkor a "hirtelen halál" játszmára kerülne sor, világosnak 6, sötétnek 5 perccel, de utóbbinak a remi is jó a cím elhódításához. A klasszikus partikban 2-2 óra gondolkodási idejük lesz a bajnokoknak 40 lépésre, majd 1-1 óra 20 lépésre, végül 15-15 perc a part befejezéséig, ahol már 30 másodperc bonusszal is gazdálkodhatnak majd a küzdő felek.

Kramnyiknak a spanyol Miguel Illescas és az orosz Aleszandr Motylev és Szergej Rublevszkij szekundál. Topalovnak honfitársa, Ivan Cseparinov mellett a spanyol Francisco Vallejo Pons és az amerikai színeket erősítő, egykori ukrán Alekszandr Oniscsuk segít majd. A tét igen nagy, hiszen a győztes játszhat a jövő évi nyolc résztvevős, kétfordulós döntőn, a vesztesnek várnia kell egy ciklust, hogy ismét bekapcsolódhasson a címért folytatott nemes versengésbe.

A játéknapok: szeptember 23, szeptember 24, szeptember 26, szeptember 27, szeptember 29, szeptember 30, október 2, október 3, október 5, október 6, október 8, október 10. Az esetleges rájátszásra október 12-én kerülne sor.

A világbajnoki döntő előtt idézzük fel a világbajnokok pályafutását, ismerkedjünk meg egymás ellen vívott, s eldőlt partikkal. Korábban egymás ellen 62 játszmát vívtak, Kramnyik 19 nyerés és 9 vesztés mellett 36-26-ra vezet. A klasszikus gondolkodási idejű játszmák mérlege is Kramnyiknak kedvező, 39 partjukból tízet nyert meg és ötöt vesztett el.

A sakkozás 14. világbajnoka, Vlagyimir Kramnyik 1975. június 25-én született Tuapszében, a Fekete-tenger partján. Ötéves korában tanult meg sakkozni, tehetsége korán kibontakozott, ifjúsági világbajnokságot nyert 16 évesen. Kaszparov minden idők legtehetségesebb sakkozójaként emlegette, és a világbajnok határozott óhajára Kramnyik 17 évesen már tagja volt az 1992-es manilai sakkolimpián aranyérmes orosz válogatottnak. A bemutatkozása frenetikus sikert hozott, 9 játszmájából 8,5 pontot szerzett. A debreceni csapat Európa-bajnokságon is remekelt, aranyérmes az orosz csapattal. Kramnyik ebben az évben megkapta a nagymesteri címet. Még kétszer, 1994-ben és 1996-ban olimpiai bajnok. 1993-tól a szuperversenyek állandó résztvevője, 23 olyan tornán szerepelt, amely 18-as (2676), vagy még magasabb kategóriájú volt. Kramnyik számos tornagyőzelem, dobogós helyezése mellett még egy Guinnes-rekordként is említhető sorozatot mondhat magáénak, 2000 júliusától 18 hónapig a sakkvilág legjobbjaival 80 játszmát vívott, és veretlen maradt.

Kramnyik 1993-ban a svájci rendszerű bieli zónaközi döntőn kiharcolta a világbajnok-jelöltséget, sőt a PCA világbajnoki ciklusban is kandidátus lett, egyszerre két vasat tarthatott a tűzben. A FIDE világbajnoki címéért először páros mérkőzésen 4,5-2,5-re simán legyőzte az izraeli Judaszint. A PCA meccsen azonban nagy meglepetésre 4,5-1,5-re kikapott az amerikai Kamskytól. Kramnyik a váratlan vereségért nem vigasztalódhatott a FIDE ciklusban, az izraeli Gelfand 4,5-3,5-ös győzelemmel jutott tovább. Kramnyik 1998-ban a spanyol Shirovval meccselt a kihívó jogáért, ezt a mérkőzést 5,5-3,5-re elbukta, de a Kaszparov-Shirov világbajnoki döntőt nem játszották le, a mérkőzésre nem találtak szponzort. Kaszparov nagyon szerette volna tető alá hozni Ananddal a meccsét, de a kezdeti biztató tárgyalások végül elakadtak. Kramnyik 1999-ben szerencsét próbált a FIDE kieséses rendszerű világbajnokságán, Las Vegasban, a negyeddöntőben az angol Adams ellen a rapid rájátszás során alulmaradt. Kaszparov végül Londonban, 2000 októberében a világranglista második Kramnyikkal mérkőzött meg.

Vlagyimir Kramnyik a Braingames 16 játszmás világbajnoki döntője előtt ígéretet tett, hogy az "életéért" fog küzdeni a Garri Kaszparov elleni viadalon. A meccs békés döntetlennel indult, majd Kramnyik vezetést szerzett. A 25 éves kihívó sokkal jobban felkészült, szekundánsai, a spanyol Illescas, az orosz Barejev és a francia Lautier nagyszerű csapatot alkottak. Kaszparov tőle szokatlan hibákat követett el. Kramnyik könnyű nyerést hibázott el a negyedik játszmában, kihasználatlanul hagyta esélyét a hatodikban. Meglepetésre Kaszparov repertoárja világossal korántsem tartogatott "nyerő változatokat". Mindennél ékesebb bizonyíték volt erre a hetedik parti 11 lépéses remije. A tizedik összecsapás pedig egyenesen katasztrófát jelentett a címvédő számára, a 25. lépésben feladásra kényszerült. A hajrában Kramnyik vált kissé bizonytalanná, de kétpontos előnyét megőrizte és 8,5-6,5-ös győzelemmel elnyerte a profi világbajnoki címet, Kaszparov 15 éves uralkodásának végére tett pontot. Kramnyik igen bölcsen, visszafogottan nyilatkozott, Kaszparov már a veresége pillanatában reményének adott hangot, hogy lesz esélye visszavágó mérkőzésre. Az 1927-ben játszott Capablanca-Lasker döntő óta nem fordult elő, hogy a címvédő még játszmát sem tudott nyerni.

Kaszparov azonban többé nem kapott lehetőséget a visszavágóra, és Kramnyik 2004 őszén Brissagóban Lékó Péterrel mérkőzött meg a világbajnoki címért. A 14 játszmás párbaj első partiját nagymesterünk elvesztette, az ötödikben egyenlített, majd briliáns győzelmet aratott a nyolcadik játszmában. Vezetését remikkel a 14. partiig őrizte, de Kramnyik nagyon összeszedte magát a döntő ütközetre, és a 7-7-es eredmény címe megvédését jelentette. Kramnyik a világranglistán folyamatosan csúszott lefelé, 2002 januárjában 2811 Élő-pontja volt, jelenleg 2743 ponttal a negyedik. Kramnyik komoly egészségi problémái miatt öthónapos kényszerpihenőre szorult, a torinoi sakkolimpián játszott ismét, és jó formát mutatott. Sikerült a főpróbája is, Dortmundban hetedszer végzett az élen.

Kiemelkedő sikerei:
Hétszor győzött a dormundi tornán (1995, 1996, 1997, 1998, 2000, 2001, 2006)
További első helyezései:
1994 PCA Intel Grand Prix (rapid)
1995 Horgen, Belgrád
1996 Monaco rapid, Dos Hermanas
1997 Dos Hermanas, Tilburg
1998 Wijk aan Zee, Monaco (rapid)
1999 Monaco (rapid)
2000 Linares
2001 Monaco (rapid)
2004 Linares