Vágólapra másolva!
Kétmillió amerikai dollárt oszt szét a vizes sportok - úszás, vízilabda, műugrás, műúszás, nyíltvízi úszás - nemzetközi szövetsége (FINA) a jövő évi, ausztráliai világbajnokság dobogósai között.

A FINA-nak a hozzá tartozó sportágak népszerűsítése érdekében az anyagi ösztönzés eszközét is erőteljesen igénybe vevő döntését Mustapha Larfaoui elnök ismertette Madridban, ahol a szövetség első világkonferenciáját tartja.

A március-áprilisi melbourne-i vb egyéni aranyérmesei 12 ezer, ezüstérmesei 7 ezer, bronzérmesei pedig 5 ezer dolláros "célprémiumra" számíthatnak. A csapatsportokban, mint amilyen a műúszás és a vízilabda, e tételeknél nagyobb summákat kapnak az első három helyen végzettek, de esetükben konkrét összegről nem szólt a bejelentés.

Az viszont ugyancsak elhangzott, hogy a FINA fedezi - ha úgy tetszik: átvállalja az ausztrál szervezőktől - a várhatóan mintegy két és fél ezer sportoló szállításának, étkeztetésének és elszállásolásának költségeit. A világszövetség közölte továbbá, hogy a 2008 áprilisában esedékes, manchesteri rövidpályás úszó-vb legjobbjainak pénzdíjazására 500 ezer amerikai dollárt szavazott meg.