Vágólapra másolva!
Elisztában, a kalmük fővárosban pihenőnap után folytatódott a Topalov-Kramnyik 12 játszmás címegyesítő világbajnoki döntő. A harmadik partiban az orosz világbajnok, Vlagyimir Kramnyik vezette a világos bábukat, és a katalán magnyitású ütközetben előnybe került. Kétpontos előnyének birtokában azonban túlzottan is óvatos volt, nem élt a lehetőséggel. A FIDE bolgár világbajnokának, Veszelin Topalovnak az ellenjátéka időben érkezett, és a csata a 38. lépésben döntetlennel végződött. Kramnyik 2,5-0,5-re vezet, a szerdai negyedik játszmában Topalové a kezdés joga.

A FIDE bolgár világbajnoka, Veszelin Topalov három egymást követő vereség után megszerezte első fél pontját Vlagyimir Kramnyikkal szemben. A tavalyi dortmundi szuperversenyen is a klasszikus sakkozás világbajnoka nyert, s ezt követte az elisztai kettős kudarc, két előnyösebb állás elvesztése.

Forrás: [origo]

Nehéz szavakkal leírni, hogy milyen viharok tombolnak egy sakkozó lelkében, amikor előnyösebb állást vesztésre ront, nem beszélve arról, ha olyan prózai nyerést hagy ki, mint Topalov a második partiban. Párosmérkőzésen hasonló hiba még fokozottabb jelentőségű, s a kalmük fővárosban csak 12 játszmát vív a két világklasszis.

A párharc harmadik partijában az elsőhöz hasonlóan a katalán megnyitás került terítékre, a bolgár világbajnok már az 5. lépésben eltért az első összecsapás során látott folytatástól. Az előkészített változat gondolkodásra kényszerítette Kramnyikot, az orosz világeslő egyszerű lépésekkel azonban előnybe került. Az eső kritikus állás a 16. lépés után alakult ki, ahol sokan az elemzők és az elemzőprogramok közül is 17.He4-re szavaztak.

Kramnyik nyugalmasabb folytatást választott. Jóval logikusabb lett volna a d5-ön lezajlott cserére 32.exd5-tek reagálni, de Kramnyik alighanem lebecsülte Topalov időben érkezett ellenjátékát, 36...f5! megmentette a partit. A döntetlennel Kramnyik megőrizte kétpontos előnyét és nagy érdeklődéssel várhatjuk a szerdai negyedik összecsapást.

A világbajnoki döntő 3. játszmája:
Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2743) - Veszelin Topalov (bolgár, 2813) döntetlen (Katalán megnyitás, 38)

A világbajnoki döntő állása:
Vlagyimir Kramnyik - Veszelin Topalov 2,5- 0,5 ( 1 - 0, 1 - 0, döntetlen)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

Kramnyik,V 2743

1

1

0,5

2,5
Topalov,V2813

0

0

0,5

0,5