Vágólapra másolva!
A szabadfogású férfiak 96 és 120 kg-ban és a 48 kilogrammos hölgyeké volt a főszerep a kantoni birkózó-világbajnokság ötödik napján.

Tomka Tivadar helyszíni jelentése Kantonból

A magyarok csak a férfi küzdelmekben voltak érdekeltek. Aubéli Ottó Kitamura Kacuja ellen lépett szőnyegre, akit az első menetben kitolt a zónán kívülre, majd mögément (2:0), aztán a másodikban megismételte ugyanezt. Könnyed győzelme után a kanadai Jame Cox következett.

Aubéli a kínai edzőtáborban sokat birkózótt riválisával, elmondása szerint edzőmérkőzéseken rendre megverte őt, így nem történhetett meglepetés az "éles" csatában sem. Mindkét menetet 1:0 arányban nyerte nehézsúlyú birkózónk, ezzel a legjobb 8 közé került. Ott az üzbég Tajmazov várta, aki már szinte minden létező címet megszerzett magának a 120 kilogrammban. A papírformának megfelelően az esélyesebb Tajmazov nyert, aki egészen a fináléig jutott, így Aubéli Ottó a vigaszágon folytathatta.

A délutáni programban Ruszlan Baszijev következett, mindkét menetet az örmény nyerte 1:0-ra, így Aubéli is kiesett.

A másik magyar, Kiss Gergely az első körben az ukrán Csemnetszkijjel, a budapesti világbajnokság bronzérmesével mérkőzött. Az első két percben szép lábramenéssel szerzett vezetést, utána viszont az ukrán két pontot kapott egy billentésért (1:2) a második menetben, Kiss megrázta magát és 5:0-ra nyert. Az utolsó etapban ismét Kiss szerezte meg a vezetést, aztán az ukrán sajnos kétszer mögékerült az Amerikában tanuló magyar sportolónak, így győztesen hagyhatta el a szőnyeget. Azonban a négy közé jutásért Csemnetszkij kikapott, így nemcsak ő, de Kiss Gergely is búcsúzott a világbajnokságtól.

"Kiss Gergő az első és harmadik menetben rontott, ezért kapott ki, pedig nagyon nagy esélyt szalasztott el. Aubéli Ottónak két kötelező győzelme után Tajmazov ellen nem volt sansza" - értékelt Gulyás István szövetségi kapitány.

A kötöttfogású válogatottat követően a szabadfogású csapat sem nyert érmet a kantoni világbajnokságon, már csak a hölgyekben bízhatunk, akik szombaton veszik át az uralmat. Három súlycsoport küzdelmeit láthatják majd a Tianhe Sportcsarnokba kilátogatók, köztük két magyar hölgyet. Az 55 kilogrammban Godó Kitti kolumbiai versenyzővel kezd, míg az 59 kilogrammban Sastin Marianna - a tavalyi világbajnokság ezüstérmese - tajvani birkózóval találkozik először.

Érdekesség, hogy Sastin súlycsoportjában az orosz versenyzőt kizárták, mert az előzetesen leadott nevezéshez képest egy másik hölgy akart bemérlegelni helyette. A csalásért a FILA (Nemzetközi Birkózó Szövetség) 2 éves eltiltással is sújthatja őt.

"Elnézve a sorsolást Mariannának nem rossz az ága, szerintem, eljuthat a legjobb 4 közé. Godó Kittinek viszont lényegesen nehezebb dolga lesz" - mondta Vatai László, a nők szövetségi kapitánya.