Vágólapra másolva!
Elisztában, a címegyesítő sakkvilágbajnoki döntő szombati játszmáját a holland főbíró, Geurt Gijssen javaslatára elhalasztották. A Kalmük Autonóm Köztársaság és a FIDE elnöke, Kirszan Iljumzsinov a dél-oroszországi elnökök Vlagyimir Putyin által Szocsiba összehívott értekezletét elhagyva visszatért Elisztába, hogy jobb belátásra bírja Veszelin Topalovot és Vlagymir Kramnyikot, valamint delegációik tagjait.  A nagy kérdés, hogy a párharcot 3-1, vagy 3-2 állásról folytatják-e.

Az elmúlt két napban a FIDE világbajnoka, Veszelin Topalov és a klasszikus sakkozás világelsője, Vlagyimir Kramnyik helyett menedzsereik, Silvio Danailov és Carsten Hensel játszották és játsszák a főszerepet.

A bolgár menedzser tiltakozását a párharc zsűrije salamoni döntéssel próbálta megoldani, amely a másik oldalon váltott ki elégedetlenséget. Danailov kilátásba helyezte, hogy a következő játszmák előtt elmarad a kézfogás, illetve a partikat követő sajtótájékoztatón Topalov nem jelenik meg, s külön tájékoztatja a média jelenlevő munkatársait.

Kramnyik nevében Hensel nyílt levélben fordult a FIDE elnökéhez, amelyben a zsűri összetételének megváltoztatását követelte, az eredeti állapot visszaállítását (külön WC-t a nagymestereknek), és Topalov részéről bocsánatkérést. A második levélben már azért is tiltakoztak, hogy Danailov csak a szabadnapon adta be protesztjét, ezzel túllépte a parti befejezését követő kétórás határidőt.

Iljumzsinov elnök még Szocsiból küldött levelében a párosmérkőzés folytatására kérte Kramnyikot, felhívta figyelmét arra, hogy mekkora erőfeszítésekkel rendezik meg a Kalmük Köztársaságban a milliók által óriási érdeklődéssel kísért összecsapást, hogy a legjobb feltételeket biztosítsák számukra. Iljumzsinov megbízik a zsűri tagjaiban, és nem lát okot annak összetételének megváltoztatására.

Forrás: [origo]
Topalov magánya a sakktáblánál

A párosmérkőzés programja szerint vasárnap pihenőnap lenne. Elisztában a tárgyalások folynak, a hírek szerint a nagymesterek hajlanak a folytatásra, de merőben eltér az álláspontjuk arról, hogy 3-1, vagy 3-2 a párharc állása, és hogy ma délután az ötödik, vagy a hatodik játszmát halasztották -e el.

Verőci Zsuzsa