Vágólapra másolva!
Elisztában, a címegyesítő világbajnoki döntő nyolcadik játszmájában a FIDE bolgár világbajnoka, Veszelin Topalov az 52. lépésben feladásra kényszerítette Vlagyimir Kramnyikot. A klasszikus sakkozás orosz világelsője kockázatos változatot játszott meg, és Topalov megnyitási újítást tálalt fel. A bonyolult középjátékban világos bástyát nyert két tiszt ellenében, de a végjátékban a sötét huszárok a bástya segítségével matthálót fontak a magára maradt világos király köré. Topalov győzelmével kiegyenlített, 4-4-re áll a párharc, amelyen nemcsak a sakktáblán dúl a harc. Kramnyik német menedzsere visszautasította Szilvio Danailov újabb vádaskodásait, és esetleges provokációra hívta fel a figyelmet.

Drámai fordulatot vett a kalmük fővárosban zajló világbajnoki döntő. Az első két játszma elvesztésével látszólag behozhatatlan hátrányba kerülő bolgár világbajnok Veszelin Topalov a nyolcadik parti megnyerésével kiegyenlítette hátrányát, és Vlagyimir Kramnyik elleni küzdelme izgalmas hajrát ígér. A két világsztár csatája nemcsak a sakktábla mellett zajlik, menedzsereik, Szilvio Danailov és Carsten Hensel külön csatát vívnak, amelyben a FIDE elnöke, Kirszan Iljumzsinov, a holland főbíró, Geurt Gijssen, a leváltott és újonnan kinevezett zsűri is főszerepet kapott. A sakkrajongók szimpátiájuk szerint támogatják egyik, vagy másik felet, ki Topalovot, ki Kramnyikot buzdítja nyílt levelekkel.

Forrás: [origo]

A hetedik parti napján Szilvio Danailov, Topalov menedzsere meglepő, de inkább komikusnak mondható összeállítást készített, hogy Kramnyik lépései milyen százalékban egyeztek meg az egyes partikban a Fritz 9 elemzőprogram által javasolt folytatásokkal. Nem sokat tétlenkedett a német Carsten Hensel és követelte, hogy a Kramnyik pihenőszobáját és a mellékhelyiséget átvizsgáló bolgárokat motozzák meg, nehogy valamit provokációként elhelyezzenek az orosz világbajnok által használt helyiségekben. A hetedik játszmát követő sajtótájékoztatón külön-külön jelentek meg a világbajnokok. Elisztába érkezett rövid látogatásra Kramnyik két korábbi szekundánsa, Peter Szvidler és Jevgenyij Barejev és nyílt levélben utasított vissza minden vádat, amivel Szilvio Danailov illette Kramnyikot.

A provokációk, az igaztalan vádak, a pszichológiai hadviselés azonban úgy tűnik, hogy célt ér, hiszen Kramnyik játék nélkül vesztette el az ötödik játszmát, egy nagyon fontos partit, ahol a világos bábukat vezette volna, és a mai összecsapás során nem tudott megbirkózni Topalov újításával. A figurák relatív erejének ismert témakörébe tartozó témajátszmát láttunk, sötét két huszárja pontos manőverekkel bizonyította, hogy erősebbek a bástyánál. Kramnyik öngyilkos 41.Kxg3 lépése után bajba került a "király" királya, s többet Topalov nem hibázott.

A világbajnoki döntő 8. játszmája:
Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2743) - Veszelin Topalov (bolgár, 2813) 0 - 1 (Félszláv védelem, 52)

A világbajnoki döntő állása:
Vlagyimir Kramnyik - Veszelin Topalov 4 - 4 (1 - 0, 1 - 0, döntetlen, döntetlen, 0 - 1, döntetlen, döntetlen, 0 - 1)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

Kramnyik,V2743

1

1

0,5

0,5

-

0,5

0,5

0 4
Topalov,V2813

0

0

0,5

0,5

+

0,5

0,5

1 4