Vágólapra másolva!
Az 1968-as mexikóvárosi olimpia birkózó bajnokának, Varga Jánosnak a kézlenyomatával bővült pénteken a Magyar Sportcsillagok Fala.

A 67. születésnapját jövő héten ünneplő, abonyi születésű sportoló felnőtt pályafutását a Budapesti Honvédban töltötte, az egyesület versenyzőjeként 1961-től 1973-ig volt válogatott. Az ötkarikás győzelme mellett két-két vb- (1963, 1970) és Eb-elsőséget (1967, 1970), valamint több más dobogós helyet is begyűjtött.

A versenyzői karrierje befejeztével edzőként dolgozó klasszis a 142. azon világhírű magyar sportolók sorában, akiknek ilyen formában is emléket állítanak.

A pénteki, budapesti ünnepségen többek között Szekeres Imre honvédelmi miniszter köszöntötte a nyugalmazott ezredest: "Aki egyszer sportoló volt, örökre az marad. Azt hiszem, különösen igaz ez Varga Jánosra. Büszke vagyok ezért arra, hogy a Honvéd hűséges sportolóját én köszönthetem. Az ő életpályája, teljesítménye példa lehet minden ember, minden profi és amatőr sportoló számára."

"Nagy megtiszteltetés ez a számomra, s egyben méltó lezárása egy sportpályafutásnak. Azt ígérhetem ugyanakkor, hogy továbbra is maradok a sport mellett, s azon leszek, minél több fiatallal megkedveltessem a sportolást" - mondta az ünnepelt, akinek lánya, Gabriella Európa-bajnok tőröző.

Varga János kézlenyomatát a többi magyar klassziséhoz hasonlóan a Testnevelési Egyetem aulájában őrzik az utókornak.