Vágólapra másolva!
Férfi tornászválogatottunk nem tudott a legjobb huszonnégy közé kerülni a dániai, aarhusi világbajnokságon, ami azt jelenti, hogy a jövő évi stuttgarti vb-re - ami a pekingi olimpiára kvalifikáló egyetlen verseny lesz - csak három egyéni indulót nevezhetünk. Következésképpen a 2008-as ötkarikás játékokon a legjobb esetben is csak egy magyar férfi tornász vehet részt. Az Európa-bajnok Berki Krisztiánnak azonban minimális az esélye arra, hogy kijusson Pekingbe.

Csapatunk számára létfontosságú lett volna, hogy Aarhusban bekerüljön a legjobb huszonnégy közé, s Vereckei István vezetőedző a helyszínen is úgy fogalmazott: "nem lehet kérdéses, hogy ezt a célt sikerül elérnünk". A vb-n a csapatok minden szeren öt versenyzőt indíthattak, s a négy legjobb eredményt vették figyelembe. Mivel a lólengésben Európa-bajnok és vb-4. helyezett Berki Krisztián a többi szeren nem rendelkezik anyagerős gyakorlattal, a szakvezetés - szem előtt tartva a csapat szereplését - őt nem is nevezte a vb-re.

Vereckei István a Hetrovics Marcell (hat szeren indult), Hidvégi Vid (6), Fekete Levente (5), Horváth Csaba (5), Szalontai István (4), Gál Róbert (3) összetételű csapatot indította. Talajon egy eséllyel nem élve csak négy versenyzőnk mutatott be gyakorlatot, s közülük Hetrovics és Horváth is hibázott. Így ezen a szeren, valamint ugrásban és nyújtón szálltak el a reményeink. Bár szigorúan a pontszámokat nézve együttesünk éppen ugrásban gyűjtötte a legtöbb pontot, az új szabályrendszerben az egyes szereken bemutatott gyakorlatokat ezek alapján nem lehet összevetni. Harminckilenc együttes fellépése után az ugrásban kapott 59,225 pontunk csupán a 31. helyhez volt elegendő. Ezt az sem ellensúlyozta, hogy együttesünk lólengésben kifejezetten jól teljesített: az itt gyűjtött 57,225 a 14. helyet jelentette ezen a szeren akkor, amikor vasárnap este egy csoport még hátra volt.

Ám csapatunk ekkor már a 25. helyre szorult, vagyis kiesett az első huszonnégy közé jutásért zajló harcból. A hatodik csoport után a 20. helyen állt, de a hetedikből Spanyolország és Görögország, a nyolcadikból Németország, Brazília és Puerto Rico is megelőzte. A kudarcot azonban már előrevetítette, hogy korábban Lettországot és Venezuelát sem sikerült megelőznünk. Versenyzőink közül csak Gál és Szalontai teljesített elfogadhatóan, nemzetközi mércével pedig csupán Hidvégi lólengésgyakorlata volt nívós.

A csapat leszereplése azt jelenti, hogy a jövő évi stuttgarti vb-re - ami a pekingi olimpiára kvalifikáló egyetlen verseny lesz - csak három egyéni indulót nevezhetünk. Következésképpen a 2008-as ötkarikás játékokon a legjobb esetben is csak egy magyar férfi tornász vehet részt. A jövő évi vb-ről az 1-12. csapatok teljes létszámmal, azaz hat-hat fővel kvalifikálják magukat az olimpiára, a 13-15. együttesek két-két, a 16-18. gárdák egy-egy kvótához jutnak. Az egyéni összetett eredménye alapján tovább hat nemzet kap még egy-egy pekingi helyet.

Azok az országok, akik így nem szereznek egyetlen kvótát sem, csak a szabadkártyában bízhatnak, valamint a szerenkénti világbajnoki cím jelent még kvótát. Jelen helyzetben ez azt is jelenti, hogy ha valamelyik versenyzőnk az összetett eredménye alapján kijut Pekingbe - Gál Róbert így lehetett ott az athéni olimpián -, akkor a lólengésben Európa-bajnok Berki Krisztián világbajnokként is lemaradna a pekingi játékokról.

Női tornában már az aarhusi vb-sem indítunk csapatot, Gombás Laura és Szarka Krisztina révén kedden csupán két egyéni versenyzővel képviseltetjük magunkat. Így ezen a fronton jövőre eleve csak egyetlen olimpiai kvótát célozhatunk meg.

Fábik Tibor