Vágólapra másolva!
A sakkozás új-régi világbajnoka, Vlagyimir Kramnyik a sakkozás hatodik világbajnoka, Mihail Botvinnik nevét viselő moszkvai Központi Sakk-klubban tartotta meg sajtótájékoztatóját. Az Orosz Sakkszövetség elnöke, az orosz miniszterelnök-helyettes Alekszandr Zsukov mellett a hetedik világbajnok, Vaszilij Szmiszlov, az orosz világbajnok német menedzsere, Carsten Hensel, a mérkőzés főbírója, a holland Geurt Gijssen is megjelent.

Zsukov köszöntőjében hangsúlyozta: "Kramnyik győzelme nemcsak egy kiemelkedő képességű sakkozó sikere, hanem az egész sakkozás számára a megmenekülést jelenti. Végre egy igazi bajnokunk van, akinek címében senkinek nincs joga kételkedni". Vlagyimir Kramnyikot táviratban köszöntötte a sakkozás 10. világbajnoka, Borisz Szpasszkij és 12. világelsője, Anatolij Karpov is.

A sajtótájékoztatón Vlagyimir Kramnyik határozott véleményét fejtette ki, hogy módosítani kell a 2007-es világbajnokság lebonyolítási menetrendjét. "Veszelin Topalov menedzsere, Szilvio Danailov a mérkőzés során nem a legjobb oldaláról mutatkozott be, de Topalov, mint sakkozó megérdemli azt, hogy játszhasson a tornán. A felvetett ötlet nagyon is logikus. A régi szisztémában kis korrekcióval ez megoldható" - mondta a világbajnok..

Az Orosz Sakkszövetség elnöke, Alekszandr Zsukov és Kramnyik is elutasította a Topalovék által felvetett visszavágó gondolatát. "Tiszta lappal indulunk, meddig jutunk el, ettől függ a sakkozás jövője. Remélem, hogy megtaláljuk a közös nyelvet" - értékelte Kramnyik a helyzetet. A főbíró, Geurt Gijssen kifejtette, hogy a mérkőzés a partik számát tekintve rövidebb volt, mint a korábbi Karpov-Kaszparov összecsapások, de a mostani volt pályafutása legbonyolultabb párharca.

"A két csapattal nehezek voltak a tárgyalások. Elégedett voltam, amikor Kramnyik bejelentette, hogy kész folytatni a meccset. Be kell vallanom, hogy a mérkőzés során én csak bíróként éreztem magam, nem gondoltam az eredményre, csak az utolsó rapidjátszmában döbbentem meg, hogy a világbajnok címért folyó meccsen dolgozom" - értékelt a világ méltán legelismertebb bírója. Gijssen úgy ítélte meg, hogy a szabályzat szerint neki az ötödik játszmában meg kellett indítania Kramnyik sakkóráját, meghozta döntését, a zsűri ezt megváltoztathatta volna.

Kramnyik menedzsere, a német Carsten Hensel hosszasan ecsetelte, hogy nemcsak Danailovval kellett csatázniuk, hanem az egész bolgár delegációval Például a negyedik játszma idején készített videofelvételt a zsűrivel együtt nézték meg. A későbbi beadványuk már a negyedik volt a meccs során, s csak egyetlen cél vezérelte őket, hogy megzavarják Kramnyikot, csökkentsék a koncentrációját.

Vlagyimir Kramnyik keserűen idézte fel a párharc kritikus pillanatait, amikor Topalov a játszma előtti kéznyújtás visszautasításával fenyegetőzött, amikor rá kellett jönnie, hogy a zsűri kész a bolgárok minden kívánságát teljesíteni. A nagymesterek megegyeztek a bírók személyéről, de a zsűrit a FIDE jelölte ki, annak összetételét nem fogadta volna el. A világbajnok szeretné minél hamarabb elfelejteni a bonyodalmakat, és csak a pozitív emlékekre gondolni.

Verőci Zsuzsa