Vágólapra másolva!
A hollandiai kisvárosban, Hoogeveenben megkezdődött a hagyományos Essent-torna. A négy résztvevős, kétfordulós viadalon Polgár Judit  győzelemmel rajtolt, a spanyol megnyitás nyílt változatában a holland Ivan Szokolovot győzte le, a 48. lépésben fogadta ellenfele gratulációját.  A verseny szenzációjaként a bolgár exvilágbajnok, Veszelin Topalov vereséggel debütált, a tavalyi junior világbajnok, az azeri Shakriyar Mamedgyarov   kényszerítette feladásra. A második játéknapon Polgár Judit a világos bábukat vezeti Topalovval szemben.

A világossal játszók sikerét hozta a hagyományos Essent torna első fordulója. Polgár Judit második gyermekének születése után az első jelentős körversenyen szerepel, és a két évvel korábbi tornagyőztesre, a holland Ivan Szokolovra mért vereséget. A holland nagymesterrel korábban négy játszmában mérte össze erejét, 3-1-re vezetett, és mindig a világos bábukat vezető volt eredményes. Nagymesternőnk számára a sorozat folytatódott, a spanyol megnyitás nyílt változatában az esélyeit túlértékelő Szokolov Judittal elszenvedte negyedik vereségét.

Vereséggel debütált Veszelin Topalov. A világranglistát vezető, az elisztai címegyesítő világbajnoki döntőn Vlagyimir Kramnyikkal szemben alulmaradt bolgár exvilágbajnok kedvenc változatában nem érzékelte a veszélyt. A tavalyi junior világbajnok, az azeri Shakriyar Mamedgyarov remek skalppal mutatkozott be.

Az első forduló eredményei:
Polgár Judit (magyar, 2710) - Ivan Szokolov (holland, 2670) 1 - 0 (Spanyol megnyitás, 48)
Shakriyar Mamedgyarov (azeri, 2728) - Veszelin Topalov (bolgár, 2813) 1 - 0 (Félszláv megnyitás, 47)

A második forduló párosítása:
Szokolov - Mamedgyarov
Polgár - Topalov