Társoldalunk:

Polgár Judit remizett Mamedgyerovval

2006.10.24. 19:06

A hollandiai Hoogeveenben zajló Essent-torna harmadik fordulójában a két éllovas, az azeri Shakriyar Mamedgyarov és Polgár Judit játszmája a 40. lépésben döntetlennel végződött. Nagymesternőnk a vezérindiai védelmű játszmában biztos kézzel tartotta az egyensúlyt. A szuperverseny első félideje után két ponttal előzik meg a világranglistát vezető Veszelin Topalovot. A bolgárok exvilágbajnoka kettős vereség után csak döntetlennel folytatta szereplését, előkészített házivarija érdekes álláshoz vezetett, a holland Ivan Szokolov pontosan védekezett. Szerdán szabadnap lesz, majd a nagymesterek ellenkező színelosztással ismét megmérkőznek egymással, Polgár Judit a csütörtöki negyedik fordulóban Szokolovval szemben sötét lesz.

A két éllovas és a két sereghajtó csatázott a 20-as kategóriájú torna harmadik játéknapján. Polgár Judit a világos bábukat vezetve kettős győzelemmel rajtolt, holtversenyes társával, az azeri Shakriyar Mamedgyarovval szemben sötéttel játszott. A junior világbajnok ellen a vezérindiai védelmet választotta, Mamedgyarov a 14. lépésben tért el a korábban látott folytatástól. Vezércsere után világos minimális előnyéről beszélhettünk, futópárja azonban nem okozott nagy fejtörést Juditnak, pontosan védekezett, majd lépésismétlés után megosztoztak a ponton, megőrizték vezető pozíciójukat.

A bolgárok exvilágbajnoka, Veszelin Topalov még mindig Elisztában érzi magát, hiszen a világbajnoki döntő hajrájában látott taktikával játszott, szinte gondolkodás nélkül húzta le az előkészített változatot. A holland Ivan Szokolov nem esett kétségbe, világos agresszív játékára megtalálta az ellenszert, sorozatos cserékkel egyszerűsített a pozíción. Topalov nehezen nyugodott bele a remibe. Az első félidő után a világranglista-vezető kétpontos hátrányban van az éllovas duóval szemben.

A 3. forduló eredményei:
Shakriyar Mamedgyarov (azeri, 2728) - Polgár Judit (magyar, 2710) döntetlen (Vezérindiai védelem, 40)
Veszelin Topalov (bolgár, 2813) - Ivan Szokolov (holland, 2670) döntetlen (Szláv védelem, 61)

Név, Élő-pontszám 1 2 3 4 Pont
1. Polgár Judit 2710  0,5    1    

2,5

2. S. Mamedgyarov 2728 0,5     1    

2,5

3. Veszelin Topalov 2813      0,5  

0,5

4. Ivan Szokolov 2670 0      0,5  

0,5A csütörtöki 4. forduló párosítása:
Szokolov - Polgár
Topalov - Mamedgyarov

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK