Vágólapra másolva!
Egy hónapos pihenő után megkezdte felkészülését Nyíregyházán a márciusi, melbourne-i világbajnokságra Kovács Rita, a nyári, Balatonon rendezett nyíltvízi kontinensviadal 10 kilométeres versenyének ezüstérmese.

A kitűnőség mestere, Vajda Tamás elmondta, hogy a szeptemberi, hongkongi Világkupa-viadalon szerzett negyedik helyet követően tartottak jó négyhetes szünetet, de most már nincs megállás, közeleg a kora tavaszi, ausztráliai vb, aztán pedig jöhet a 2008-as, pekingi olimpia, amely reményeik szerint nagyszerű befejező állomása lesz közös pályafutásuknak.

A kilencvenes évek kétszeres Európa-bajnok klasszisa, a jelen 36 esztendősen is toronymagasan legjobb magyar hosszútávúszója, aki bő hét év kihagyás után kezdte újra tavaly szeptemberben a versenyszerű úszást, ezen a héten még csak "ismerkedik" a medencével, azaz ez még csak a rávezető része az egyre intenzívebbé váló munkának.

"Hétfő reggel félórát úszott csupán, de a következő napokban, hetekben a kezdeti, háromezer métert jelentő adag fokozatosan felmegy két -két és fél órás időtartamúra, s a hol 50-es, hol 25 méteres medencében zajló, napi 18-20 kilométernyi vízi edzést vagy futó-, vagy erősítőedzés egészíti majd ki" - magyarázta Vajda Tamás.

Kovács Rita jó hangulatban, kipihenten vágott neki a világbajnoki felkészülésnek, s az edző úgy látja, nagyon jó úton haladnak, elegendő testi-lelki muníciót gyűjtött tanítványa a visszatérés első idényében. Július végi, balatoni sikere kellő lökést adott a 2008-as játékokig való kitartáshoz, már csak azért is, mert a pekingi olimpián debütáló nyíltvízi versenyszámban lett második. Jóllehet korábban Eb-n a másik két távon, 5 km-en (1995) és 25 km-en (1997) is diadalmaskodott, sőt utóbbin 1994-ben, Rómában világbajnoki ezüstérmes volt, mára a 10 km kapott kizárólagosságot versenyzői életében.

"Bár biztatóan teljesített a leghosszabb távon is, az alap-állóképessége rendben van, azért számára a 10 kilométer az igazi, s az a cél, hogy ezen a távon a melbourne-i világbajnokságon is érmet nyerjen Rita. Ehhez speciális munkára van szükség, a gyorsasági állóképességét kell tovább javítanunk azért, hogy a hajrát, az utolsó versenyszakaszt is jól bírja. November közepétől már heti 11 edzést tartunk, még szombat délelőttre is jut foglalkozás, csak a vasárnap lesz szabad, s ez így marad a vébéig, csupán az ünnepeken, karácsonykor és szilveszterkor pihenünk. Januártól már végképp nincs megállás, és reménykedem, hogy az év elején végre edzőtáborba is el tudunk jutni, miként abban is, hogy az olimpiáig szóló szakmai programunk mellé odaáll a szövetség és Nyíregyháza városa is" - fogalmazott Vajda Tamás.