Vágólapra másolva!
Hétfőn bejelentette visszavonulást Irina Szluckaja, az elmúlt évtized egyik legeredményesebb műkorcsolyázónője, aki a világ- és Európa-bajnokságokon tizenöt érmet szerzett, közte kilenc aranyat. Az olimpiákkal azonban nem volt szerencséje: Naganóban ötödik lett, Salt Lake Cityben hajszállal szorult az amerikai Sarah Hughes mögé, idén februárban Torinóban pedig a harmadik helyen végzett.

A visszavonulását 27 évesen bejelentő Irina Szluckaja már 1996-ban, azaz 17 évesen megszerezte első Eb-aranyát, 1997-ben a másodikat - ezt Czakó Krisztina előtt -, de egy év múlva a naganói olimpián az amerikai Tara Lipinski és Michelle Kwan, a kínai Lu Csen, valamint honfitársnője, Marija Butirszkaja mögött csak az ötödik helyet szerezte meg.

Ezt követően azonban gyakorlatilag nem lehetett leszorítani a világversenyek dobogóiról. Egy hónap múlva már bronzérmes lett a vb-n. A világbajnokságokon két aranyat, három ezüstöt és egy bronzot, az Európa-bajnokságokon hét aranyat és két ezüstöt nyert. A hetedik Eb-címét idén Lyonban szerezte, ezzel a legendás norvég Sonia Henie-t és a német Katarina Wittet - akiknek csak hat van - megelőzve sporttörténelmet írt.

Négy éve Szluckaja a Salt Lake City-i téli olimpián minimális különbséggel szorult a második helyre a nagy meglepetésre győztes amerikai Sarah Hughes mögé. Ha a kűrben öt pontozó sorolja az első helyre, akkor ő nyer, de csak négy látta a legjobbnak, így az aranyra pályázók külön versenyében csupán Kwant tudta megelőzni. Idén Torinóban megint esélyes volt, de a kűrben hibázott, így a japán Sizuka Arakawa és az amerikai Sasha Cohen mögött be kellett érnie a harmadik hellyel.

Szluckaja eredményei között meg kell említeni még, hogy négyszer nyerte meg a Grand Prix-döntőt. Ő az első korcsolyázónő, aki versenyben tripla Lutz, tripla Rittberger (2000, GP-döntő), valamint tripla Salchow, tripla Rittberger, dupla toe-loop (2001, vb) kombinációt ugrott. Védjegye volt a Biellmann-forgás is, amit lábváltással is be tudott mutatni.

"Elképzelhető el, hogy show-műsorokban még fogok korcsolyázni, de versenyen már soha többet nem indulok. És az is kizárt, hogy kommentátorként találkozzanak velem, ez nem fordulhat elő sem 2010-ben a vancouveri olimpián, de még Szocsiban sem, ha megkapja a 2014-es rendezést, amit azért nagyon remélek. A kommentátorkodás egészen egyszerűen nem az én műfajom, nem vonz, ám a televíziózás nagyon érdekel. A most indult "Csillagok a jégen" című produkcióban az egyik műsorvezetőként magam is közreműködöm, és itt sok tévés tapasztalatot szerezhetek. S egyszer szívesen vezetnék talk-show műsort is" - árulta el Irina Szluckaja az orosz sajtónak.

Fábik Tibor