Vágólapra másolva!
Az elmúlt hetekben számtalan pletyka kapott lábra birkózóberkekben, ami egy gyengébben sikerült világbajnokság után talán érthető. Hogy tisztábban láthassunk, felkerestük Gáspár Tamást, a Magyar Birkózó Szövetség főtitkárát.

- A Magyar Birkózó Szövetség befejezte már a kínai világbajnokság értékelését?
- Még folyamatban van, de természetesen a történtek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem muzsikáltunk jól és ennek a miértjére keressük a választ. Először az Intéző Bizottság, később pedig az elnökség ülésén döntünk a jövőről. Pontos dátumot is tudok mondani: november 30-án lesz az elnökségi összejövetel.

- Addig is összefoglalná, hogyan vélekednek a szövetségben?
- Egyöntetű vélemény, hogy lényegesen több volt a csapatban, mint amelyet produkált a vb-n. Tisztában vagyunk vele mindannyian, nagyon nehéz a nemzetközi mezőnyben eredményeket elérni. A tavalyi budapesti világbajnokságon páratlanul szerepelt a gárda, még akkor is, ha aranyérmet senkinek sem akasztottak a nyakába. Idén semmi sem sikerült, pedig junior szinten örülhettünk vb- és Eb-elsőségnek is, ami azt bizonyítja, a feltörekvő tehetségek már döngetik a felnőtt válogatott kapuját.

- A kínai vb-n tapasztalt fejetlenségről volt szó akár a nemzetközi, akár a magyar szövetségben?
- Volt, és elmondhatom, hogy ezen a téren hatalmas diplomáciai sikert értünk el azzal, hogy Dr. Hegedűs Csabát a Magyar Birkózó Szövetség elnökét, mind a jövő évi világbajnokság, mind a 2008-as pekingi olimpia technikai bizottságának élére nevezték ki, így hasonló problémák nem fordulhatnak elő ezeken a világversenyeken. A többi már csak a válogatott birkózókon múlik.

- Beszélt már a Kínában szereplő birkózókkal?
- Természetesen szót váltottam a fiúkkal. A versenyzőnek fáj ilyenkor legjobban a sikertelenség, ami érthető, hiszen egész évben ezért dolgozik. Ezt megértem, viszont valamin változtatni kell a siker érdekében.

- Gödörben van a magyar birkózás?
- Nincsen gödörben, Ez olyan, mint a tenger: hullámzik. Hol lent, hol fent vagyunk, állandósítani szeretnénk a "fent" létet, éppen ezért a múlt héten, Budapesten utánpótlás edzői konferenciát tartottunk, ahol a legmodernebb kori követelményeknek megfelelően magas színvonalú előadásokat láthattak a nevelőedzők. Ez is lehet a siker záloga.

Tomka Tivadar