Vágólapra másolva!
A Moszkvában zajló Tal-emlékverseny negyedik fordulójában Lékó Péter világossal legyőzte az izraeli Borisz Gelfandot. Nagymesterünk ezúttal 1.d4-gyel nyitott és a szláv védelemben csatáztak. A vezércsere után Péter futópárjával kezdeményezéshez jutott, kihasználva ellenfele hibáját tisztet nyert. Lékó anyagi előnyét a tőle megszokott remek technikával fokozta döntővé, és a 79. lépésben  fogadhatta ellenfele gratulációját. A nyeréssel feljött a holtversenyes második helyre, és az ötödik fordulóban sötéttel a szintén 2,5 pontos örmény Levon Aronyiannal játszik majd. Aronyian megfosztotta veretlenségétől Alekszej Shirovot, Alekszandr Morozevics megszerezte első győzelmét, az éllovas ukrán Ruszlan Ponomarjov remivel megőrizte félpontos előnyét.

A moszkvai Központi Sakk-klubban zajló szuperverseny negyedik játéknapján Lékó Péter három döntetlen után remek győzelmet aratott. Telitalálat volt a megnyitás megválasztása, az izraeli Borisz Gelfandnak kedvenc fegyvere a szláv védelem, de neki készülnie kellett 1.e4-re is. A vezércsere után világos futópárjával kicsit jobban állt, majd a királyszárnyi akcióval alapos gondolkodásra kényszerítette ellenfelét. Péter bástyájával betört a sötét alapsorra, Gelfand gyalogszerkezeti gyengeségei egyre bizakodóbbá tették nagymesterünket, és az érte drukkolókat. Lékó tisztet nyert, anyagi előnyét a tőle megszokott precíz játékkal fokozta döntővé, bástyája és huszárja sikeres összjátékával sorba ütötte le Gelfand gyalogjait, és a 79. lépés megtétele után győztesen állhatott fel a sakkasztaltól. Értékes skalpot gyűjtött be, riválist győzött le, és előrerukkolt a táblázaton, helyet cserélt az izraeli nagymesterrel.

A fordulóban még két játszma dőlt el. Az orosz rangadót a magára talált Alekszandr Morozevics nyerte meg. Megjavította az indiai Viswanathan Anand tervét, és ezzel meglepte Alekszandr Griscsukot. Immár negyedik spanyol megnyitású partiját játszotta a spanyol Alekszej Shirov, másodszor szembesült a Marshall támadással. Az örmény Levon Aronyiannal a 22. lépésig megismételték a harmadik játéknapon látott Shirov-Lékó partit, majd az olimpiai bajnok még jobb megoldást talált, nem kellett egyszerűsítenie az állást. Dinamikus egyensúlyt láttunk a táblán, de Shirov királyával veszélyes "aknamezőre" tévedt. Aronyian hihetetlenül gyorsan játszva is kihasználta az esélyt, lépéskényszerek sorozatával hozta reménytelen helyzetbe a spanyol nagymestert, aki három remi után elvesztette veretlenségét.

A torna éllovasa, az ukrán Ruszlan Ponomarjov pontos védekezéssel hárította az azeri Sahrijar Mamedgyarov próbálkozásait, és megőrizte félpontos előnyét. Peter Szvidler világossal csak remizett a legfiatalabb résztvevővel, a 16 éves Magnus Carlsennel, aki igen tájékozott volt a spanyol megnyitás Breyer-változatában.

A 4. forduló eredményei:
Lékó Péter (magyar, 2741) - Borisz Gelfand (izraeli, 2733) 1 - 0 (Szláv védelem, 79)
Alekszandr Morozevics (orosz, 2747) - Alekszandr Griscsuk (orosz, 2710) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 35)
Sahrijar Mamedgyarov (azeri, 2728) - Ruszlan Ponomarjov (ukrán, 2703) döntetlen (Vezérindiai védelem, 80)
Peter Szvidler (orosz, 2750) - Magnus Carlsen (norvég, 2698) döntetlen (Spanyol megnyitás, 29)
Alekszej Shirov (spanyol, 2720) - Levon Aronyian (örmény, 2741) 0 - 1 (Spanyol megnyitás, 58)

A verseny állása:
1.Ruszlan Ponomarjov 3 pont
2-4. Lékó Péter, Levon Aronyian és Peter Szvidler 2,5
5-6. Borisz Gelfand és Sahrijar Mamedgyarov 2
7-9. Magnus Carlsen, Alekszandr Morozevics és Alekszej Shirov 1,5
10. Alekszandr Griscsuk 1

Az 5. forduló párosítása:
Aronyian - Lékó
Carlsen - Shirov
Ponomarjov - Szvidler
Griscsuk - Mamedgyarov
Gelfand - Morozevics