Vágólapra másolva!
Az idényzáró Mesterek Kupáján átadták Roger Federernek az év teniszezőjét megillető serleget.

A 25 éves bázeli extraklasszis az idén eddig 11 ATP-tornát nyert meg egyesben - közte az Australian Openen, Wimbledonban és a US Openen is diadalmaskodott. A GS-tornákon egyedül a Roland Garroson nem sikerült nyernie: a fináléban a spanyol Rafael Nadal verte meg óriási küzdelemben.

Federer 146 hete, azaz 2002. február 2. óta vezeti folyamatosan a világranglistát. Ebben a vetélkedésben - egyelőre - Jimmy Connors vezet, aki 160 héten állt a rangsor élén, Ivan Lendl a második (157) és Pete Sampras a negyedik (102).

Federer hosszabb ideje behozhatatlan előnnyel áll az élen, eddig 7620 pontot gyűjtött, miközben a második Nadal csupán 4270-nel rendelkezik.

A golfozóknak van egy "tigrisük" (Woods), nálunk király uralkodik. Gyilkos a pályán, mégis: az igazi sportember mintaképe" - fogalmazott Etienne de Villiers, a profi teniszezők szövetségének (ATP) elnöke, amikor átnyújtotta a serleget a svájci kiválóságnak.

Ami pedig a Mesterek Kupájának az idei küzdelmeit illeti: az utolsó pillanatban a mezőnybe került James Blake két szettben verte a spanyol Rafael Nadalt. A második játszmában 0:4-ről fordító - és a rövidítésben labdamenetet sem vesztő - amerikai kiválóság 32 nyerő ütése mellett 28-szor rontott, míg feltűnően ideges ellenfele 13/24-es arányt produkált.

Kék csoport:
1. forduló:
Blake (amerikai, 8.) - Nadal (spanyol, 2.) 6:4, 7:6 (7-0)
Davigyenko (orosz, 3.) - Robredo (spanyol, 6.) 7:6 (10-8), 3:6, 6:1

A körmérkőzések után a két négyes első két-két helyezettje jut az elődöntőbe.