Társoldalunk:

Izgalmas év előtt a kajak-kenusok

2006.11.22. 15:50

"Büszkén mondhatom, hogy a magyar kajak-kenu sport eddigi legeredményesebb éve volt az idei" - mondta bevezetőjében Baráth Etele, a sportági szövetség (MKKSZ) elnöke a szervezet szerdai sajtótájékoztatóján, amelyen az idei teljesítmények értékelése mellett már a jövő évi, olimpiai kvalifikációs világbajnokság előkészületei - és a honi válogatási elvek - is szóba kerültek.

Az elnök számokkal is alátámasztotta kijelentését, elmondván: a szegedi, 12 magyar aranyérmet hozó felnőtt vb-t is beleszámolva és az összes korosztályt figyelembe véve 59 első, 14 második és 29 harmadik helyet gyűjtöttek a válogatott tagjai a különböző világversenyeken.

Angyal Zoltán szövetségi kapitány csak annyiban utalt vissza a 2006-os esztendőre, hogy szerinte az idei viadalok alapján kialakult a pekingi csapat gerince, de mondandóját már elsősorban a 2007-es versenyekre és az azokkal kapcsolatos válogatási elvek ismertetésére koncentrálta.

"A következő év meghatározó lesz az olimpia szempontjából, hiszen a duisburgi vb-n megszerezhetjük a pekingi helyeket. Egy újszerű felkészülési és válogatási elvet dolgoztam ki, amelynek a lényege, hogy védi az elmúlt évek sikeres sportolóit, hiszen ellentétben az előző évekkel, nem feltétlenül kell az egész idény során csúcsformában lenniük" - fogalmazott.

A szelektálás ennek megfelelően a következőképpen zajlik majd:
- minden számban lesz válogatás
- az idei vb-n szerepelt egységek - csapathajóknál csak ugyanabban az összeállításban - "A" egységként indulói a május végi, szegedi Világkupának abban a számban, amelyben a vb-n indultak
- az első válogatóra május 11-13-án kerül sor, az itteni győztesek "B" egységként szintén résztvevői lesznek a Vk-nak
- a spanyolországi Eb-n azok a hajók szerepelhetnek, amelyek a Vk-n az első háromba kerülnek, amennyiben ez két hazai egységnek is sikerül, a jobb helyezést elérő utazhat a kontinensviadalra (kivételt képeznek az olimpia műsorán nem szereplő négyesek, számukra csak a győzelem ér indulást)
- a vb-csapatba azok az egységek kvalifikálják magukat, amelyek dobogón végeznek az Eb-n, illetve ha ez nem sikerül, nyernek a július 13-15-i második válogató versenyen.

A szegedi Világkupa-viadalra május végén, az Eb-re június végén, a világbajnokságra pedig augusztus elején kerül sor. A magyar csapat a vb után azonnal Kínába utazik, ahol az előolimpián leteszteli a pekingi játékokon várható körülményeket.

A szerdai sajtótájékoztatón azt is bejelentették, hogy a 13-szoros vb-első, háromszoros olimpiai ezüstérmes kajakos, Szabó Szilvia a jövőben marketingasszisztensként segíti a szövetség munkáját, azaz befejezte versenyzői pályafutását.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK