Vágólapra másolva!
Ha valaki veszi a fáradságot, és végigböngészi a birkózó csapatbajnokságok históriájának aranyérmeseit, olyan klubok neveit fedezheti föl, mint a Ferencvárosét, a Budapesti Honvédét, a Spartacusét, a Csepelét vagy akár azt a Vasasét, amelyik a 2006-os esztendőben ismét a csúcsra ért.

Pedig nem az angyalföldieknek állt a zászló az idén, hiszen a döntőben azokkal a váciakkal küzdöttek meg, akiknek soraiban több válogatott birkózó is szőnyegre lépett, többek között Oláh Tibor, aki a finálé napján deréksérüléssel bajlódott, vagy Bárdosi Sándor, akit éppen a minap mentettek föl balhéja után, és a szabadfogású csapat alapembere, Aubéli Ottó. A Vasas-Vác döntő forgatókönyve azonban másképpen alakult.

A nem mindennapi összecsapást követően Virág Lajossal, a Vasas egyik "frontemberével" beszélgettünk.

- Önt mennyire lepte meg, hogy a toronymagasan esélyes Vác csapata elől sikerült elhódítaniuk a kupát?
- Amikor nekikezdtünk a csapatbajnokságnak, sejtettük, hogy a váciak lesznek a legnagyobb ellenfeleink, és azzal is tisztában voltunk, nem lesz könnyű dolgunk. Bódi Jenő vezetőedzőnk sokat számolgatott a csata előtt, mi pedig tettük, amit tennünk kellett.

- A jelek szerint mindez jól sikerült...
- Igyekeztünk, és igazi csapatként funkcionáltunk tökéletesen, hiszen bravúrokra volt szükségünk, hogy aranyérmesek lehessünk.

- Mesélne a találkozóiról?
- Kötött- és szabadfogásban is szőnyegre álltam. Mondanom sem kell, hogy kötöttfogású válogatottként mennyire idegenül mozogtam riválisom ellen amikor lábra is lehetett menni, de mégis csak sikerült nyernem. Ezt követően, miután odavisszavágós volt a verseny, Bárdosi Sanyival mérkőztem meg, és megvertem őt. Nem dühöngött és nem csapkodott, sportszerűen elismerte, hogy jobb voltam nála. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy én 96 kilogrammban vagyok válogatott, míg ő 84 kilogrammban, tehát a súlyfölény nálam van.

- Deák Bárdos Mihály is kitett magáért.
- Példaértékűen küzdött, és szabad-, illetve kötöttfogásban is megverte Aubéli Ottót. Többek között ennek is köszönhettük, hogy megnyertük a csapatbajnokságot. Misit az is doppingolta, hogy szülőföldjén birkózhatott.

- Volt ünneplés?
- Csak nagyon szolidan, ásványvizes palackkal köszöntöttük egymást. A válogatott nemsokára nekidurálja magát az alapozásnak, és ezzel kezdetét veszi az Európa- és a világbajnokságra való felkészülés. Nagyon fontos esztendő előtt állunk, amit, azt hiszem, nem is kell hangsúlyoznom, hiszen egyre közeleg az olimpia.

A köztársasági rangsorverseny végeredménye: 1. Vasas, 2. Vác, 3. Csepel, 4. Ferencváros, 5. Kecskemét, 6. Diósgyőr.

Tomka Tivadar