Vágólapra másolva!
Az általános várakozással szemben a 400 m vegyesúszás Európa-bajnoki aranyérme nem Cseh László, hanem az olasz Luca Marin zsákmánya lett a finnországi Európa-bajnokság péntek esti döntőjében. A 18 éves Verrasztó Dávid világversenyes pályafutása első rövid pályás felnőtt döntőjében a negyedik lett.

Cseh címvédőhöz és világcsúcstartóhoz méltó magabiztossággal kezdett, s úgy tűnt, simán besöpri második helsinki elsőségét is a 200 m vegyes csütörtöki megnyerése után. Sokáig vezetett is, a harmadik úszásnemnél, mellen azonban elkezdett rá följönni az eddigi - rendre mögötte - "örök második" Marin, aki gyorson még inkább fokozta a tempót, s az újítani képtelen magyar klasszist lefiniselve 4:01.71 perces olasz csúccsal nyert. Csehnek ezúttal be kellett érnie a második hellyel.

Csalódás a javából, még akkor is, ha tudvalevő: Cseh a tavaszi, melbourne-i nagymedencés világbajnokságra készül, s még távolról sincs csúcsformában. A Kőbánya SC kiválósága péntek este 4:00.37 perces világrekordjától messze elmaradva, 4:03.39 perc alatt tudta le a távot, arany után ezüsttel gazdagítva helsinki gyűjteményét. "Nem éreztem túlságosan jól magam úszás közben" - panaszkodott utóbb a magyar versenyző, aki szomorúan vette át az egy árnyalattal "szürkébb" medált az eredményhirdetéskor.

Verrasztó eleinte a mezőny "alsóházával" tartott együtt, majd felzárkózott, s bár a dobogóra kerülésre nem volt valós esélye, több, mondhatni összes verhető vetélytársát megelőzve, 4:09.48 perccel negyedikként be tudott érkezni a célba.

Szepesi Nikolett a nyolcadik helyen végzett 100 méter háton. Győzött a francia Laure Manadou (aki 800 gyorson címvédőként szintén nyert). Tud-e élni az ölébe hullott lehetőséggel, vagy sem Szepesi? - ez volt a magyar tábor kérdése a finn fővárosban péntek este a szám döntője előtt, hiszen a Kőbánya SC-nek a csütörtöki elődöntőben a kilencedik időt produkáló versenyzője úgy lehetett tagja a legjobb nyolc alkotta mezőnynek, hogy a finálétól visszalépett az eredendően előtte végzett francia Esther Baron. A 19 éves Szepesi, a nyári, budapesti nagymedencés Európa-bajnokság hatodikja az érdemi csatába beleszólni nem tudott, egy hónapja úszott magyar csúcsánál (59.56 mp) valamivel gyengébb, 1:00.04 perces ideje csak a döntő utolsó helyéhez volt elég.