Vágólapra másolva!
Hétfőn hazaérkeztek úszóink a Helsinkiben rendezett rövid pályás Európa-bajnokságról, s az érmesek - Cseh László, Gyurta Dániel, Boulsevicz Beatrix és Kerékjártó Tamás - útja a ferihegyi repülőtérről egyenesen a Hotel Stadionba vezetett, ahol sajtótájékoztatón köszöntötték őket.

Válogatottunk hat érmet szerzett Helsinkiben: Cseh László 200 vegyesen arany-, 400 vegyesen és 200 pillangón ezüst-, Gyurta Dániel 200 mellen arany-, Kerékjártó Tamás 200 vegyesen bronz-, Boulsevicz Beatrix 200 pillangón ezüstérmes lett. S mivel az elvárás öt-hat dobogós helyezés elérése volt, a csapat összességében teljesítette a tervet. Kiss László szövetségi kapitány értékelésében kiemelte, hogy versenyzőink kilenc országos csúcsot úsztak, s a szakvezető az éremesek mellett a pontszerző Verrasztó testvérek, Dávid és Evelyn, továbbá a három magyar rekordot felállító Szepesi Nikolett teljesítményéről is elismerősen szólt. Ugyanakkor elégedetlenségének adott hangot Jakabos Zsuzsanna, Kis Gergő és Flaskay Mihály szereplése kapcsán.

A Helsinkiből egy arany- és két ezüstéremmel hazatért Cseh László "természetesen" 400 vegyesen is aranyéremért ment, így ő - legeredményesebb indulónkként is - sem igazán boldog: "Már Helsinkiben is azt mondtam, hogy nem vagyok elégedett, és most se mondhatok mást. Az mindenesetre, hogy 400-on nem tudtam nyerni, intő jel számomra a márciusi világbajnokság előtt. Marinnal csak pár mondatot beszéltünk, gratuláltam neki, de mélyebb szakmai elemzésekbe nem mentünk bele, hogy neki miért sikerült nyerni, nekem pedig miért nem. A 200 pillangón szerzett ezüstömnek örülök, ez bizakodásra adhat okot arra nézve, hogy a jövőben ebben a számban is eredményes lehetek" - mondta Cseh László.

Forrás: [origo]
Gyurta végre ismét aranyérmet nyert


Az Athénban 15 évesen olimpiai ezüstérmes Gyurta később elárulta, hogy Helsinkiben a döntő előtt csak a harmadik hely megszerzése volt a célja, mert a lengyel Kuczkót és az olasz Bossinit is jobbnak tartotta magánál. Arra a kérdésre, hogy szerinte a három századmásodperc különbség, amennyivel megelőzte Kuczkót, hány centinek felelt meg a célban, a következőt válaszolta: "Fogalmam sincs, és még nem is sikerült visszanéznem a döntőmet. Az biztos, hogy a vége nagyon szoros volt! Az utolsó tempóra reflexből kinéztem oldalra, mégse éreztem, hogy én lennék előrébb. Csak reméltem, hogy nyertem."

Gyurta elmondta, hogy edzőjéért is úszott, mert ha nem végez a dobogón, akkor meg kellett volna válnia Széles Sándortól: "Sajnos az utóbbi másfél évben nem sikerült komoly nemzetközi eredményt felmutatnom, ezért a vezetők úgy döntöttek, hogy ha Helsinkiben nem állok dobogóra, akkor az edzőm búcsúzhat az állásától... De szerencsére ezzel a lelki teherrel is sikerült megbirkóznom."