Vágólapra másolva!
A rövid program után Sebestyén Júlia a hatodik helyen áll a műkorcsolyázók Grand Prix-döntőjében, Szentpéterváron. A kűr előtt a 16 éves japán Mao Aszada vezet.

A szentpétervári Jégpalotában a GP-döntő a jégtáncosok versenyével kezdődött, amelyben az original program után a vb-ezüstérmes kanadai Dubreuil, Lauzon kettős vezet a világbajnok bolgárok előtt, de az előnye a harmadik helyezetthez képest is kevesebb, mint fél pont. A férfiaknál a rövid program után szintén nagyon szoros a verseny, de itt csak az első és a második helyen álló két korcsolyázó, a vb-2. helyezett francia Joubert és a japán Takahasi között.

Számunkra azonban természetesen a női verseny a legizgalmasabb, hiszen a Kína-kupán győztes, az Orosz-kupán pedig ezüstérmes Sebestyén Júlia is a döntő résztvevője. A rövid programban elsőként a svájci Meier lépett a jégre, aki 59,46 pontot kapott, majd a vb-ezüstérmes japán Sugurit 55,14-re értékelték. Harmadikként a mindössze 16 éves, idei junior világbajnok dél-koreai Ju Na Kim következett, aki 65,06-tal az élre állt.

Majd jött a még nálánál is fiatalabb - igaz, csak húsz nappal ifjabb - japán Aszada, aki már tavaly, 15 évesen megnyerte a Grand Prix-döntőt, az idei torinói olimpián pedig éppen a zsenge kora miatt nem indulhatott. Nos, a GP-finálé a jelek szerint az ő versenye, mert egy szenzációsan sikerült rövid program után 69.34-es pontszámmal átvette a vezetést. Az utána ötödikként következő Sebestyén Júliának nem volt hálás feladata; Európa-bajnoknőnk 49,40 pontot kapott, amivel elmaradt a nankingi (52,82) és a moszkvai (54,36) pontszámaitól. A döntő harmadik japán résztvevője, Ando viszont kitett magáért, de 67,52-vel Aszadát nem tudta megelőzni.

Érdekesség, hogy az amerikaiak rendkívül balszerencsések az idei GP-döntővel, hiszen az olimpiai ezüstérmes Belbin, Agosto jégtánckettősből előbbi még a hét elején otthon, míg a férfi döntőbe bejutott Lysacek már Szentpéterváron sérült meg edzésen, s ő is kénytelen volt visszalépni. Weir pedig csak az utolsó helyen áll a férfiak között.

Grand Prix-döntő, eredmények
férfiak, állás a rövid program után:
1. Joubert (francia) 80,75
2. Takahasi (japán) 79,99
3. Preaubert (francia) 71,63

nők, állás a rövid program után:
1. Aszada (japán) 69,34
2. Ando (japán) 67,52
3. Ju Na Kim (dél-koreai) 65,06
...
6. Sebestyén Júlia 49,40

jégtánc, állás az original után:
1. Dubreuil, Lauzon (kanadai) 60,44
2. Denkova, Sztavijszkij (bolgár) 60,12
3. Domnyina, Sabalin (orosz) 59,97

Fábik Tibor