Vágólapra másolva!
A bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov menedzsere, Szilvio Danailov a FIDE elnökéhez, Kirszan Iljuzsinovhoz írt hivatalos levelében visszavágó mérkőzésre hívta ki az abszolút világbajnok Vlagyimir Kramnyikot. Másfél millió dollár a nettó díjalap, amelyből a címvédő egymilliót kapna, a FIDE büdzséjét pedig 300 ezer dollár gazdagítaná. 2007. április 12. és 30. között Szófiában rendeznék meg a 12 játszmás mérkőzést, amelynek fővédnöke Bulgária államfője, Georgi Purvanov lenne. A menedzser várja a FIDE elnökének válaszát, hogy Vlagyimir Kramnyik hajlandó-e a szabályok szerint megmérkőzni Topalovval.

Két napja jelentette be a FIDE elnöke, Kirszan Iljumzsinov, hogy Vlagyimir Kramnyik játszik a mexikói nyolc résztvevős világbajnokságon, és az esetleges Veszelin Topalov elleni visszavágó mérkőzésről semmiféle hivatalos megkeresést nem kapott.

A bolgár exvilágbajnok menedzsere, Szilvio Danailov azonnal lépett, és megküldte a hivatalos kihívást Iljumzsinovnak és a FIDE vezérkarának. Az anyagi feltételeknek eleget tesz a kihívás, Kramnyik egymillió dolláros honoráriumot kapna, és a teljes díjalap 20 százaléka, 300 ezer dollár nettó összeg a FIDE kasszáját erősítené.

A 12 játszmás párharc időpontjaként április 12. és 30. közötti periódust javasolta, de szükség szerint - hogy meglegyen a két hathónapos szünet a meccs és a mexikói világbajnokság között - Danailov elfogadhatónak tartja, hogy márciusban tartsák meg a visszavágót.

A FIDE új szabálya szerint minden 2700 Élő-pont feletti sakkozó kihívhatja a világbajnokot, amennyiben a másfél milliós díjalapot, és a Nemzetközi Sakkszövetségnek a 300 ezer dolláros összeget biztosítani tudja. A szabály szerint a világbajnok ebben az esetben nem utasíthatja el a kihívást. Érdekesség, hogy ezt a megállapodást még Topalovék kötötték a FIDE-vel.

A kihívónak banki garanciával kell rendelkeznie, és ebben az esetben öt hónapon belül a FIDE megrendezheti a mérkőzést. Kramnyik és Topalov 2007. január 12-28. között a Corus 2007 szuperversenyen játszik, a bolgár exvilágbajnok elfogadta a meghívást a február 16. és március 11. között a hagyományos linaresi tornára, amelyet jövőre is két helyszínen, a mexikói Moreliában és az andalúziai városban rendeznének meg.

A nyolc résztvevős versenyen többek között Lékó Péter is sakkasztalhoz ül. Danailov gyorsan lépett, most Kramnyikon és menedzserén, Carsten Hensenen a sor, illetve a FIDE elnökének, Kirszan Iljumzsinovnak kell megoldania az időzavaros, bonyolult helyzetet.

Verőci Zsuzsa