Vágólapra másolva!
Rendkívüli ülést tartott a Magyar Úszó Szövetség elnöksége: három hónappal a vb rajtja előtt kijelölték a világbajnoki csapatot.

Amellett, hogy az eddigi elért eredmények megjavítására már aligha lehet számítani, "számszaki" okai is voltak az ülésnek: a rendkívüli melbourne-i szálláshelyzet miatt december 18-án végleg le kell foglalni a szobákat - mi több, a teljes hotelköltséget át kell utalni az ausztráloknak.

A melbourne-i szervezők fittyet hányva az európaiak akklimatizációs igényeire, novemberben a Forma-1-es versenyre hivatkozva sztornózták az addigi megrendeléseket, és csupán hat nappal az úszóviadalok ratja előtt nyitják meg a hivatalos szállodákat a vb-résztvevők előtt.

A magyar szövetség a MOB közreműködésével - a melbourne-i ötvenéves jubileumra utazó delegáció tagjaként - kiküldte Güttler Károly utánpótláskapitányt, hogy a "hiányzó" időre foglaljon szállást és edzéslehetőséget, ami sikerült: a magyar versenyzők végül is ugyanabban a szállodában laknak végig.

Az elnökség hosszas vita után végül is kompromisszumos megoldást fogadott el, szem előtt tartván Kiss László szövetségi kapitány előterjesztését, aki a döntőre esélyesek kiküldésére tett javaslatot. Eszerint a csapat egyelőre kilenctagú, ám ha a további három, részvételre aspiráló versenyző edzésmunkájával kivívja a kapitány elismerését, akár ők is csatlakozhatnak a vb-csapathoz.

Ennek értelmében a következő úszók készülhetnek biztosan Melbourne-re: Boulsevicz Beatrix, Hosszú Katinka, Szepesi Nikolett, Verrasztó Evelyn, Cseh László, Gyurta Dániel, Kerékjártó Tamás, Kis Gergő, és Verrasztó Dávid.

És akik még kiharcolhatják a csapattagságot: Jakabos Zsuzsanna, Bodor Richárd, és Flaskay Mihály. Ez utóbbi egyszersmind az edzőbizottság által megállapított erősorrend is, azaz a három versenyző közül Jakabos esélyei a legnagyobbak.

Utóbbi megelőlegezett bizalom gyanánt együtt készülhet a vb-csapattal a dél-afrikai Durbanben, január 5. és 27. között (az edzőtáborba csak az Amerikában tanuló Kerékjártó Tamás nem tart a többiekkel). Bodor Richárd teljesítményét pedig Kiss László kapitány január 14. és 27. között a balatonfűzfői edzőtáborban kísérheti figyelemmel: a pécsi mellúszó az egyetlen idősebb versenyző, aki részt vesz ezen az összetartáson - egyébként itt az ifi Eb-keret tagjai készülnek majd együtt.

Nevezni február 23-ig lehet, a melbourne-i világbajnokság úszóeseményei március 25. és április 1. között esedékesek.

[origo]