Vágólapra másolva!
Odesszában lejátszották a Profi Sakkozók Szövetségének rapid Világkupájának negyeddöntőit. A párharcokban sok volt a hiba, a meglepő fordulat. Üde jelenségként hatott Lékó Péter magabiztos, hibátlan játéka, amellyel 2-0-ra nyert az orosz Szergej Rublevszkij ellen. A legjobb négy között Borisz Gelfand lesz az ellenfele, az izraeli nagymester a spanyol Alekszej Shirovot győzte le 1,5-0,5-re. Ezúttal balszerencsés volt az orosz Alekszandr Morozevics, bástyát nézett el nyert állásban az azeri Tejmur Radzsabovnak. A rajtlistát vezető Vaszilij Ivancsuk lett a negyedik továbbjutó, és Radzsabovval csatázik majd.

Magabiztos játékkal jutott tovább Lékó Péter a Profi Sakkozók Szövetségének első rapid Világkupájának elődöntőjébe. A remek felkészülés jól kamatozott különösen a sötéttel játszott második partiban, hiszen az orosz Szergej Rublevszkij a skót megnyitás egyik legjobb ismerőjének számít.

Az előkészített vari megjátszásához persze szükség volt a világos színnel elért győzelemhez. A szicíliai védelem Paulsen változatában az orosz ellenfél ismeretlen utakra próbálta terelni a küzdelmet, de gyorsan megbánhatta. A kötés miatt elhullott a d4 centrumgyalog, a többi pedig már csak technika volt.

Rövid szünet után következett a második összecsapás, és villámgyorsan peregtek a lépések, bár Rublevszkijt a 9...Fb4+ kisebb meglepetéssel érte, majd meghúzta a 16.d5-öt, amelyre Péter tisztáldozattal reagált. Az orosz szuperbajnok nem akarta a lépésismétléses remit, helyette szép mattot kaphatott volna, de három lépéssel korábban másodszor is kapitulált.

Az esélyesek közül csak a háromszoros monacói győztes, a rajtlistán harmadik Alekszandr Morozevics nem jutott be az ACP első rapid Világkupájának döntőjébe. Az orosz nagymester világossal teljesen túljátszotta az azeri Tejmur Radzsabovot, de a kapkodásban elnézte bástyáját. A mezőny legfiatalabb résztvevője, a 19 éves Radzsabov a második partiban gond nélkül megőrizte nagy szerencsével szerzett előnyét. Kalandos meccsen Borisz Gelfand is biztosította továbbjutását, és Lékó Péter az izraeli nagymesterrel játssza következő meccsét.

Nagymesterünk Gelfand ellen a moszkvai Tal-emlékversenyen remek partit nyert. Ennek különösen örülhetett, mert az izraeli sakkozó a szupernagymesterek táborában azok kevesek közé tartozik, akivel szemben mínuszos a mérlege, a 29 partiból hétszer szenvedett vereséget és kétszer tudott nyerni ellene. A világranglistán ötödik Vaszilij Ivancsuk a rendezők nagy örömére sikerrel vette a következő akadályt. Sötéttel gond nélkül remizett, majd döntő áttöréssel került döntő előnybe a francia Etienne Bacrot ellen.

A negyeddöntő eredményei:
Lékó Péter (magyar, 2749) - Szergej Rublevszkij (orosz, 2677) 2 - 0
Alekszej Shirov (spanyol, 2715) - Borisz Gelfand (izraeli, 2733) 0,5 - 1,5 (0 - 1, döntetlen)
Alekszandr Morozevics (orosz, 2741) - Tejmur Radzsabov (azeri, 2729) 0,5 - 1,5 (0 - 1, döntetlen)
Etienne Bacrot (francia, 2705) - Vaszilij Ivancsuk (ukrán 2750) 0,5 - 1,5 (döntetlen, 0 - 1)

Az elődöntő párosítása:
Borisz Gelfand - Lékó Péter
Vaszilij Ivancsuk - Tejmur Radzsabov