Vágólapra másolva!
Még egy év sem telt el az olimpia óta, de Torino ismét a téli sportok fővárosa lesz, ugyanis szerdától jövő szombatig az olasz város ad otthont a Téli Universiadénak, melyen három sportágban 14 magyar versenyző vesz részt.

A Magyar Egyetemi- és Főiskolai Sportszövetség tájékoztatása szerint alpesi síben Hellner Szelina, Marosi Attila, Benkő Alpár, hódeszkában Lovász Laura, Harmat Rózsa, Pátkai Marcell, Kiss Miklós, Katona Szabolcs, Németh Zsolt, míg rövid pályás gyorskorcsolyában a tavalyi ötkarikás játékokon negyedik Huszár Erika, valamint Darázs Rózsa, Lajtos Szandra, Nagy Mariann és Tutrai Tamás képviseli a piros-fehér-zöld színeket.

A mostani eseményen, melynek programjában 11 sportág küzdelmei szerepelnek, várhatóan kétezer sportoló indul. A részvételi rekordot az előző (2005), innsbrucki Universiadén regisztrálták, akkor 50 ország 2223 képviselőjét nevezték. A versenyeket a tavalyi téli olimpia helyszínein bonyolítják le. Érdekesség, hogy az első, 1959-es Téli Universiadét is Torinóban rendezték.

Mini magyar csapat vesz részt február 18. és 23. között a spanyolországi Jacában sorra kerülő Európai Ifjúsági Téli Olimpiai Fesztiválon. A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) részéről Molnár Zoltán ügyvezető igazgató és Kovács Tamás sportigazgató egyeztetett az érintett szakszövetségekkel, és ezután dőlt el, hogy csak kis létszámú delegáció utazik. Egyrészt az utóbbi időszak téli magyar sikersportága, a rövid pályás gyorskorcsolya nem szerepel a műsoron, másrészt az eredetileg javasolt alpesi síelők a hazai mostoha körülmények között nem tudnak megfelelően készülni és nem rendelkeznek elegendő tapasztalattal.

Ezek tükrében a biatlonos Szöllösi Ivett és Szabó Milán, valamint a műkorcsolyázó Sepa Tünde részvételére lehet számítani. Indulásukról a MOB elnöksége dönt. Jaca kiváló létesítményekkel, versenyhelyszínekkel rendelkezik, és már több alkalommal kandidált téli olimpia megrendezésére. A mostani lesz a nyolcadik Európai Ifjúsági Téli Olimpiai Fesztivál.