Vágólapra másolva!
A hét végén huszonnyolc ország 138 versenyzőjének részvételével rendezik meg a Westend Grand Prix női párbajtőr Világkupa-versenyt, amelyen három magyar vívó lesz a kiemeltek között: jelenleg Szász Emese a negyedik, Nagy Tímea az ötödik, Hormay Adrien a hetedik a világranglistán.

Tavaly a torinói vb-n a kétszeres olimpiai bajnok Nagy Tímea arany-, Szász Emese bronzérmes lett, de a hét végén hazai környezetben is nehéz feladat lesz felkapaszkodni a dobogóra. A verseny nem csupán egy szimpla Világkupa-állomás, hanem a Grand Prix-sorozat része is - vagyis az itt szerzett világranglistás pontokat kétszeres szorzóval számolják el -, így rendkívül erős mezőny jön össze. A világranglista első húsz helyezettje közül csupán egy kubai vívónő marad távol, a rangsor tizenötödik helyezettje. A 138 induló között a rendező jogán húsz magyar indulhat.

A Nemzeti Sportcsarnokban és a szomszédos Tornacsarnokban zajló versenyen pénteken reggel 9 órakor kezdődnek a selejtezők, szombaton 8 órától vívnak a 64-es főtáblán, a nyolcas döntőre pedig 14.30-kor kerül sor. Vasárnap pedig csapat Világkupa-versenyt rendeznek. Együttesünk tavaly Nagy, Szász, Hormay, Tóth Hajnalka összeállításban az Eb-n a románok mögött ezüstérmes lett - a döntőben egyetlen tussal alulmaradva -, a vb-n pedig az ötödik helyen végzett, itt a négy közé jutásért a végső győztes kínaiaktól kapott ki. A visszavágásra itt a lehetőség, és Kulcsár Győző szövetségi kapitány is inkább a csapat éremszerzésében bízik:

"A mezőny roppant erős lesz, és a nők meglehetősen szeszélyesek, nem tudhatjuk előre, ki milyen lábbal kel majd fel... Természetesen egyéniben is odaérhetünk a dobogóra, de ha úgy maradunk érem nélkül, hogy a lányok mégis helytállnak, akkor nem lehet majd rosszkedvünk. A csapattól viszont elvárás, hogy érmet szerezzen. Úgy terveztem, hogy a tavalyi vb-csapatunk száll harcba, de Hormay Adrien kisebb térdsérüléssel bajlódik, így ő csak egyéniben indul, vasárnap Révész Julianna helyettesíti" - árulta el Kulcsár Győző a verseny szerdai sajtótájékoztatóján.

S az esélylatolgatást illetően osztotta a véleményét Szász Emese is: "Mindannyian szeretnénk megmutatni, hogy nemcsak külföldön, hanem itthon is tudunk vívni. Az egyéni azonban teljességgel kiszámíthatatlan, itt bármi megtörténhet. Itthon még soha sem jutottam be a nyolcas döntőbe, tavaly ráadásul nagyon korán kiestem, így most mindenképpen szeretnék javítani. Abban pedig én is bízom, hogy csapatban ott leszünk a dobogón."

A sajtótájékoztatón szóba került az olimpiai kvalifikáció is. Mint ismert, Pekingben női párbajtőrben csak egyéni versenyt rendeznek, nemzetenként maximum két indulóval. Kulcsár Győző elmondta, hogy nálunk a két helyre reálisan hatan pályázhatnak: Nagy Tímea, Szász Emese, Hormay Adrien, Tóth Hajnalka és Révész Julianna mellett a szülés után visszatért, Athénban olimpiai negyedik helyezett Mincza Ildikó is megkapja az esélyt, hogy a világranglistán kvótát érő pozícióba verekedje magát. A nemzetközi szövetség meglehetősen szétszórta a versenyeket a világban, versenyzőinknek egy négyhetes periódusban Nankingba, Montrealba és Havannába is el kell majd utazniuk. S ebben az időszakban a sydneyi Világkupát még ki is hagyják...

Fábik Tibor