Vágólapra másolva!
A Magyar Birkózó Szövetség elnöke, Hegedűs Csaba a múlt év végén úgy fogalmazott, hogy a 2007-es esztendő rendkívül fontos a sportág számára, hiszen az idén lehet megszerezni a pekingi ötkarikás játékokra a kvótát, méghozzá a világbajnokságon. Hegedűs azt ígérte, hogy rend lesz és fegyelem, s hogy nem beszélt a levegőbe, azt bizonyítja, hogy öt válogatott kerettag birkózó (Aubéli Ottó, Wöller Gergő, Wöller Ákos, Füredy Levente, Kiss Balázs) eltiltás miatt nem lehet ott a brassói edzőtáborban, ahol már két hete gyűrik egymást a legjobbak.

A részletekről a szabadfogású válogatott egyik alapemberét, a 60 kilogrammos Wöller Gergőt kérdeztük. "December 20-án a szövetségtől azt az utasítást kaptuk, hogy akik a német Bundesliga csapatbajnokságában birkóznak, azok csak az év végéig tehetik meg ezt, mert mindent a válogatottnak kell alárendelnünk. A helyzet akkor vált bonyolulttá, amikor közöltük - mi, az érintett versenyzők -, hogy nekünk január végéig van szerződésünk, amelyen már nem tudunk változtatni."

- Erre miként reagáltak a birkózó-szövetségben?
- Hogy az új rend mindenkire érvényes, és a szabályokat be kell tartani.

- Ám erre önök mégis elutaztak klubjukhoz...
- Igen, bár hozzá kell tennem, jeleztük mindannyian a német csapatoknak, hogy mi a helyzet, s hogy januárban csak egy hétig maradunk kinn. Az egyesületem már novemberben kifizette a repülőjegyemet, és már nem mondták vissza a kérésemre, így elutaztam Németországba, de mikor többedmagammal hazajöttem, már azzal fogadtak, várhatjuk a fegyelmi tárgyalást.

- Nem számoltak ezzel a lehetőséggel?
- Igen is, meg nem is. Szerettem volna a német klubommal és a szövetséggel szemben is korrekt maradni, de ez sajnos nem sikerült.

- Ennyire fontos volt önöknek a Bundesliga?
- Nézze, sokunknak ez az egyetlen megélhetési forrása. Említhetném Aubéli Ottót, aki kétszeres Európa-bajnoki bronzérmes, két gyermeke van, és másképp nem tudja ellátni családját, csak ha birkózik. Az öcsém, Beischlag Péter és én is tanulok még, tehát nem tudunk másként pénzt keresni, csak ha külföldön birkózunk, mert a hazai klubok fizetésénél külföldön lényegesen többet kapunk.

- Február 5-én lesz a fegyelmi tárgyalás, előtte két nappal rendezik az első hazai szabadfogású válogatót, ahol ön sem indulhat. Mire számít?
- Kihagyom a versenyt, de ez nem jelenti azt, hogy ne készülnék minden idegszálammal az idei évre. Biztos vagyok benne, hogy a szövetség írásba fekteti azt, hogy a jövőben mikor mehetünk ki Németországba birkózni, illetve milyen feltételekkel vállalhatunk külföldi csapatbajnokságban szereplést.

- Megbánta, hogy elutazott?
- Természetesen. Két hét távlatából már tudom, itthon kellett volna maradnom, és akkor a válogatottal edzhetnék.

Gáspár Tamás, a birkózó-szövetség főtitkára is kommentálta az esetet: "A szövetség szinte mindig engedélyezte, hogy a válogatott birkózók elutazzanak a Bundesligába és szerepeljenek a bajnokságban. A tavalyi év végén a szövetségi kapitányok minden versenyzőjükkel beszéltek, elmondták, hogy milyen alapozásra és milyen esztendőre számíthatnak, amelyben már szerepelt az időrendi program is. Ennek tudatában hoztuk azt a döntést, hogy januártól csak a válogatott létezhet. A később eltiltott birkózók elutaztak, amiért felfüggesztettük a játékengedélyüket. Február elején megszületik a döntés. Szankcióra mindenki számíthat, ennyire nem lehetnek függetlenek a válogatott birkózók. Azt sem szeretnénk, ha azok a sportolók, akik maradéktalanul betartották az előzetes kérésünket, azt mondják, hogy az egyiknek szabad, míg a másiknak nem."

Tomka Tivadar