Vágólapra másolva!
A szerdai negyeddöntőkből az orosz Marija Sarapova és a belga Kim Clijsters jutott be a nőknél a legjobb négy közé a melbourne-i ausztrál nyílt teniszbajnokságon. Az első helyen kiemelt, s jövő héttől világranglista-vezető Sarapova honfitársát, Anna Csakvetadzét győzte le két szoros játszmában. Clijsters (4.) a svájci Martina Hingisszel (6.) találkozott, s annak ellenére nyert, hogy - riválisának 20-ával szemben - összesen 62-szer rontott a háromszettes találkozón.

"Nagyszerűen teniszezik, de nem akarom soha többet ellenfelemnek a negyeddöntőben. Ha már játszanunk kell, akkor inkább az elődöntőben találkozzunk" - viccelt Martina Hingis a mérkőzést követő sajtótájékoztatón. "Ritkán érezek ilyen csalódottságot egy vesztes meccs után, végig úgy éreztem, megnyerhetem a találkozót, de Kim nagy küzdő."

"Csak két dolgot csináltam ma jól: küzdöttem és próbálkoztam. Ennyit lehet tenni egy olyan teniszezőnek, aki képtelen jól megütni a labdákat" - jegyezte meg önkritikusan Clijsters, aki azt is elmondta, tudja, sokkal jobban kell teniszeznie Sarapova ellen.

Forrás: EPA

Sarapova megszenvedett Csakvetadze ellen

Sarapova ennél óvatosabban fogalmazott: "Clijsters sokkal erősebb nálam, de úgy érzem, játékban már közelebb kerültem hozzá az egy évvel korábbi állapothoz képest."

Az orosz csillag alaposan megszenvedett honfitársnője, Anna Csakvetadze ellen, s csak 2 óra 14 perces csatában tudta legyőzni 7:6, 7:5-re.

"Nagyon nehéz meccset vívtunk, kemény labdamenetekkel. Minden egyes pontért duplán meg kellett dolgoznom. Felületes voltam, hol jobban, hol rosszabbul ment a játék. Boldog vagyok, mert végül nyertem, de a következő meccs ennél is nehezebb lesz" - vélte Sarapova.

Forrás: EPA

Clijsters ötödik melbourne-i elődöntőjére készülhet

Érdekesség, hogy Marija Sarapova harmadik, Kim Clijsters ötödik melbourne-i elődöntőjére készülhet. A másik ágon a cseh Nicole Vaidisova és az amerikai Serena Williams csap össze a fináléba kerülésért.

A férfiaknál a német Tommy Haas harmadszor jutott be az AusOpen elődöntőjébe, miután színvonalas mérkőzésen legyőzte a harmadik helyen kiemelt orosz Nyikolaj Davigyenkót. A 28 éves, rendkívül sérülékeny kiválóság - aki 1999-ben és 2002-ben is a legjobb négy között volt - öt szettben, 3:19 óra alatt lépett túl esélyesebb riválisán, egyben visszavágva neki a tavalyi US Open negyeddöntőjében elszenvedett vereségért

Utolsóként a chilei Fernando Gonzalez jutott elődöntőbe, miután meglepően sima mérkőzésen búcsúztatta a második helyen kiemelt Rafael Nadalt. A kétszeres Roland Garros-győztes, 20 esztendős spanyol feltűnően sokat bizonytalankodott, míg 26 éves ellenfele 41 nyerő ütése mellett mindössze 16-szor rontott. A bivalyerős tenyereseiről ismert Gonzalez - aki Marcelo Rios 1998-as melbourne-i menetelése óta az első chileiként került Grand Slam-tornán a négy közé - az elődöntőben a német Tommy Haasszal találkozik.

Rafel Nadal váratlan veresége után azt mondta, lábizom-fájdalmakkal játszotta végig a meccset. "Természetesen nem szeretném vitatni Fernando érdemeit. Nem szoktam magyarázkodni egy-egy vereség után, de most el kell mondanom, csak azért nem adtam fel a mérkőzést, mert egy Grand Slam-torna negyeddöntőjében illúzióromboló lett volna. Ma, ébredés után csak sántikáltam, majd egy krémmel csillapítottam a fájdalmaimat. Nem tudtam futni. Kínszenvedés volt a mai meccs" - nyilatkozta a torna második kiemeltje, a spanyol izomember.

A chilei Gonzalez viszont azt mondta, ellenfelén egyáltalán nem látszott, hogy sérült: "Jól játszottam, Rafel pedig úgy futott a labdák után, ahogy azt megszoktuk tőle. Ha látom, hogy gondjai vannak, akkor nem a gyors teniszt, az egy-két-három labdamenetes megoldásokat választom, hanem lassú, hosszú labdákkal kényszerítettem volna megadásra Rafát. Ez már történelem, a lényeg az, hogy az elődöntőben vagyok, és remélem, eljutok a fináléig" - így Gonzalez.

Eredmények, negyeddöntő, nők:
Sarapova (orosz, 1.) - Csakvetadze (orosz, 12.) 7:6 (7-5), 7:5
Clijsters (belga, 4.) - Hingis (svájci, 6.) 3:6, 6:4, 6:3

az elődöntőben:
Vaidisova (cseh, 10.) - S. Williams (amerikai)
Sarapova - Clijsters

nők, páros, negyeddöntő:
Jan, Cseng (kínai, 2.) - S. Szun, T. Szun (kínai) 6:3, 7:6 (7:5)
Csen, Zsuang (tajvani) - Harkleroad, Voskobojeva (amerikai, orosz) 6:0, 6:0

férfiak, negyeddöntő:
Haas (német, 12.) - Davigyenko (orosz, 3.) 6:3, 2:6, 1:6, 6:1, 7:5
Gonzalez (chilei, 10.) - Nadal (spanyol, 2.) 6:2, 6:4, 6:3

férfiak, páros, negyeddöntő:
Björkman, Mirnyij (svéd, fehérorosz, 2.) - Bhupathi, Stepanek (indiai, cseh) 6:3, 6:2
Hanley, Ullyett (ausztrál, zimbabwei, 4.) - Benneteau, Mahut (francia) 7:6 (7:4), 6:2

[origo] / (MTI)