Vágólapra másolva!
Wijk aan Zee-ben, a Corus 2007 szuperverseny 11. fordulójában Veszelin Topalov vereséget szenvedett az orosz Peter Szvidlertől. A bolgár exvilágbajnok nyerőesélyes állást vesztett el sorozatos hibái miatt, a cél előtt nagyot botlott, előnye fél pontra csökkent. Vlagyimir Kramnyik kilencedszer remizett, ezúttal világossal Tejmur Radzsabovval, az indiai Viwanathan Ananddal csak az ötödik, egy pont  a hátrányuk Topalovval szemben. Az azeri nagymester holtversenyben második, beérte őt Szvidler, és az ukrán Szergej Karjakin elleni nyerésével az örmény Levon Aronyian.  A torna szombati játéknapján az érdeklődés középpontjában Topalov és Kramyik csatája áll majd, az elisztai világbajnoki döntő és a heves szópárbaj után először mérkőznek meg.

Megbotlott az éllovas Veszelin Topalov, pedig már-már tornagyőztesnek érezhette magát, hiszen a sötét bábukat vezetve nyerésre állt Peter Szvidler. A bolgár exvilágbajnok nem tagadta meg önmagát, a szicíliai védelem Najdorf-változatát játszotta meg, és gyalogáldozattal szép ellenjátékhoz jutott. Szvidler jobban is védekezhetett volna, de 26.Bc7 után komoly viharfelhők gyülekeztek a világos király körül. Topalov fonalasnak tűnő nyerést hagyott ki, majd elmulasztotta, hogy gyalogelőnyös vezérvégjátékot játsszon.

Szvidler esélyei a menekülésre megnőttek, sőt a vezércsere után világos d szabadgyalogjának erejét lebecsülő Topalov hátrányba került. Az orosz nagymester kizárta a sötét királyt, nem tudott bástyájának segíteni a gyalog feltartóztatásában, és a kalandos parti végén Pjotr győzött. Váratlan és megdöbbentő fordulat, amely nyílttá tett az első hely sorsát, hiszen Topalovot hárman is követik félpontos hátránnyal. Tejmur Radzsabov sötéttel kiremizte Vlagymir Kramnyikot, aki visszaadta gyalogelőnyét, és a parti ezután gyorsan döntetlen lett. Fokozatosan játszotta túl az örmény Levon Aronyian az ukrán Szergej Karjakint. Jó kezdés után a 17 éves sakkozó harmadik partiját vesztette el zsinórban.

Hosszas elméleti variban osztozott meg a ponton Viswanathan Anand és Alekszej Shirov, így már biztosra vehetjük, hogy az indiai exvilágbajnok nem tudja megszerezni hatodik Wijk aan Zee-i elsőségét. Közel állt első győzelméhez az orosz Alekszandr Motylev, kiskombinációval gyalogot nyert, de előnynek érvényesítésében nem jeleskedett. Változatlanul csak ötvenszázalékos Ruszlan Ponomarjov. A holland szurkolók bánatára Loek van Wely maratoni játszmában csak remizett a 16 éves Magnus Carlsennel, aki jól védekezett a bástya és futó a bástya elleni végjátékban.

A 11. forduló eredményei:
Navara (cseh, 2719) - Motylev (orosz, 2647) döntetlen (Szláv védelem, 42)
Ponomarjov (ukrán, 2723) - Tivjakov (holland, 2667) döntetlen (Szicíliai védelem, 27)
Anand (indiai, 2779) - Shirov (spanyol, 2715) döntetlen (Orosz huszárjáték, 30)
Aronyian (örmény, 2744) - Karjakin (ukrán, 2678) 1 - 0 (Katalán megnyitás, 47)
Carlsen (norvég, 2690) - Van Wely (holland, 2683) döntetlen (Szicíliai védelem, 103)
Szvidler (orosz, 2728) - Topalov (bolgár, 2783) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 48)
Kramnyik (orosz, 2766) - Radzsabov (azeri, 2729) döntetlen (Királyindiai védelem, 28)

A verseny állása:
1.Veszelin Topalov 7,5 pont
2-4. Levon Aronyian, Peter Szvidler és Tejmur Radzsabov 7
5-6. Vlagyimir Kramnyik és Viswanathan Anand 6,5
7. Ruszlan Ponomarjov 5,5
8-9. David Navara és Szergej Karjakin 5
10-11. Alekszandr Motylev és Szergej Tivjakov 4,5
12. Loek van Wely 4
13-14. Magnus Carlsen és Alekszej Shirov 3,5

A 12. forduló párosítása:
Motylev - T. Radzsabov
Topalov - Kramnyik
Van Wely - Szvidler
Karjakin - Carlsen
Shirov - Aronyian
Tivjakov - Anand
Navara - Ponomajov