Vágólapra másolva!
Wijk aan Zee-ben, a Corus 2007 szuperverseny utolsó fordulója előtt holtversenyben áll az élen Veszelin Topalov és Tejmur Radzsabov. A bolgár exvilágbajnok világossal remizett Vlagyimir Kramnyikkal, az orosz világbajnok pontos védekezéssel mentette meg a fél pontot. A azeri sakkozó sötéttel küzdelmes partiban nyert az orosz Alekszandr Motylev ellen. A két éllovas az utolsó fordulóban egymás ellen mérkőzik meg Radzsabov-Topalov színelosztásban. Kedvező állását nem tudta győzelemig fokozni az örmény Levon Aronyian a spanyol Alekszej Shirovval szemben. A cseh David Navara az ukrán Ruszlan Ponomarjovot kényszerítette feladásra.

A sakkrajongók nagy érdeklődéssel várták a 19-es kategóriájú szuperverseny csúcsrangadóját, Veszelin Topalov és Vlagyimir Kramnyik összecsapását. Az elisztai, bonyodalmaktól sem mentes világbajnoki döntőjük után első alkalommal mérkőztek meg a sakktábla mellett, a szópárbaj azonban elsősorban a bolgár exvilágbajnok menedzsere, Szilvio Danailov miatt egy pillanatra sem szünetelt.

A sakkozók között oly népszerű www.chessbase.com honlapon beharangozták, hogy a sueddeutsche.de honalapon már olvasható Martin Breutigam tudósítása, amelyben bizonyítékokat sorol fel a bolgár páros együttműködéséről. Megfigyelése szerint játszma közben a menedzser kapcsolatot tart Topalovval, kitartóan egy helyről figyeli partiját, majd el-eltűnik mobiljával, s tér vissza megszokott helyére. Cikke megjelenik a Süddeutsche Zeitung újságban is. A torna rendezői már bejelentették, hogy a jövő évi versenyen szigorúan detektorral fogják ellenőrizni a játékosokat és a nézőket is.

Topalov és Kramnyik eddig 77 partiban mérte össze erejét, az orosz világbajnok 13-8-ra vezetett. A klasszikus játékidővel 51 játszmában mérték össze erejüket, 30 döntetlen mellett ez a mérleg is Kramnyiknak kedvezett, aki december 31-én megnősült, a francia Marie-Laure Germon-t vette felségül. Románcuk a brissagói világbajnoki döntő kapcsán kezdődött, amikor a Lékó Péter elleni 7-7-es döntetlennel végződött mérkőzés után az orosz világelsővel a Figaro neves újságírónője interjút készített. A Corus torna miatt szűk körben megtartott polgári esküvő után a nászútjuk csak ötnapos volt, az egyházi esküvőt február 6-án tartják meg Párizsban.

A torna 11. fordulójában Topalov óriási esélyt szalasztott el, nyerőesélyes állást rontott el először remire, majd vesztésre Vlagyimir Kramnyik barátja és szekundánsa, Peter Szvidler ellen. A váratlan vereséggel veszélybe került Topalov tornagyőzelme, de még az elsőségnél is fontosabb volt partijuk presztízse, hiszen az exvilágbajnok szófiai helyszínnel visszavágóra hívta ki legyőzőjét, és egy esetleges győzelem erősítette volna pozícióját.

A vezércsel egyik változatában csaptak össze, és a korai vezércsere ellenére Kramnyiknak voltak gondjai, passzív védekezésre kényszerült. Topalov azonban hiába erőszakoskodott, kísérletei meghiúsultak a sötéttel játszó világbajnok pontos játéka miatt. Szinte két királyig játszották a partit, mire a 49. lépés után megosztoztak a ponton.

Topalov a remi után már csak holtversenyben vezet, mert Tejmur Radzsabov kalandos, küzdelmes játszmában legyőzte az orosz Alekszandr Motylevet, s a nyeréssel beérte riválisát. A sorsolás szeszélye folytán egymás ellen csatáznak a 13. fordulóban. Komoly esélyt szalasztott el az örmény Levon Aronyian, aki szépen túljátszotta a spanyol megnyitásban a spanyol Alekszej Shirovot. A sorozatos egyszerűsítések azonban világosnak kedveztek, a meglepetésre sereghajtó Shirov kiharcolta a döntetlent.

A játéknap nagy meglepetéseként tragikus vereséget szenvedett Peter Szvidler. Az orosz nagymester kedvenc Grünfeld védelmében óriásit hibázott, és a 22. lépés után már feladásra kényszerült a holland Loek van Wely ellen. Az ötszörös tornagyőztes Viswanathan Anand Caro-Kann védelme csak remire volt jó a holland Szergej Tivjakovvl szemben.
Pontosztozkodással zárult a fiatalok derbije, a 17 éves ukrán Szergej Karjakin és a 16 esztendős norvég Magnus Carlsen a spanyol megnyitás nyílt változatában látott csatája. Helyet cserélt David Navara és Ruszlan Ponmarjov, a ukrán exvilágbajnok nem remekelt a francia védelemben, a cseh sakkozó értékes győzelmet könyvelhetett el.

A 12. forduló eredményei:
Motylev (orosz, 2647) - Radzsabov (azeri, 2729) 0 - 1 (Királyindiai védelem, 40)
Topalov (bolgár, 2783) - Kramnyik (orosz, 2766) döntetlen (Vezércsel, 49)
Van Wely (holland, 2683) - Szvidler (orosz, 2728) 1 - 0 (Grünfeld védelem, 22)
Karjakin (ukrán, 2678) - Carlsen (norvég, 2690) döntetlen (Spanyol megnyitás, 35)
Shirov spanyol, 2715) - Aronyian örmény, 2744) döntetlen (Spanyol megnyitás, 57)
Tivjakov (holland, 2667) - Anand (indiai, 2779) döntetlen (Caro-Kann védelem, 27)
Navara (cseh, 2719) - Ponomarjov (ukrán, 2723) 1 - 0 (Francia védelem, 43)

A verseny állása:
1-2.Veszelin Topalov és Tejmur Radzsabov 8 pont
3. Levon Aronyian 7,5
4-6. Vlagyimir Kramnyik, Peter Szvidler és Viswanathan Anand és 7
7. David Navara 6
8-9. Ruszlan Ponomarjov és Szergej Karjakin 5,5
10-11. Szergej Tivjakov és Loek van Wely5
12. Alekszandr Motylev 4,5
13-14. Magnus Carlsen és Alekszej Shirov 4

Az utolsó forduló párosítása:
Ponomarjov - Motylev
Anand - Navara
Aronyian - Tivjakov
Carlsen - Shirov
Szvidler - Karjakin
Kramnyik - Van Wely
Radzsabov - Topalov