Vágólapra másolva!
Wijk aan Zee-ben hármas holtversennyel fejeződött be a Corus 2007 szuperverseny. A 13. fordulójának rangadója, a két éllovas Tejmur Radzsabov és Veszelin Topalov játszmája döntetlennel végződött, az örmény Levon Aronyian a holland Szergej Tivjakov elleni győzelemmel beérte őket. A trió fél ponttal előzte meg a világbajnok Vlagyimir Kramnyikot, aki látványos támadással nyert a holland Loek van Welyvel szemben, és végül negyedik lett. A tornán Aronyian és Kramnyik megőrizte veretlenségét. Szép nyeréssel búcsúzott Szergej Karjakin. A tornán lejátszott 91 játszmából 36 végződött döntéssel.

A torna utolsó fordulójának rangadója, Tejmur Radzsabov és Veszelin Topalov párbaja megnyitáselméleti változatban küzdelem nélküli remivel végződött. A 19. lépésig megismételték az elisztai világbajnoki döntő 10. játszmáját, ahol Kramnyik nyert, és kiegyenlítette egypontos hátrányát. A bolgár sakkozó vezért áldozott, de az azeri nagymester nem kért a "mérgezett" ajándékból, inkább lépésismétléses remivel eddigi pályafutása csúcseredményét érte el. Radzsabov tavaly a linaresi viadalon holtversenyben osztotta a második helyet Topalovval, most a holtversenyes első helyével 17,4 Élő-pontot is gyűjtött.

Az örmény Levon Aronyian érvényesítette a papírformát, nyert a holland Szergej Karjakin ellen. Feladatát megkönnyítette a sötéttel játszó ellenfél váratlan, de nem kellő gondossággal átszámolt bástyaáldozata. Aronyian a moszkvai Tal-emlékverseny holtversenyes első helye után ismét remekelt. Aronyiané a legjobb Berger-Sonneborn pontszám, 54,25, míg Topalové 51,5, Radzsabové pedig 50. (A legyőzött ellenfél teljes pontszámát, illetve a döntetlennél a felét számolják.) Érdekes, hogy Aronyian a három utolsó helyezettel csak remizett, míg Topalov három pontot szerzett ellenük.

A bolgár exvilágbajnok, Veszelin Topalov nyerőállást vesztett el Peter Szvidlerrel szemben, s ez megfosztotta őt a megérdemelt egyedüli tornagyőzelemtől. A bolgár exvilágbajnok jól játszott, kis szerencséje volt Szergej Karjakin ellen. A világbajnoki cím elvesztésén azonban nem tudja túltenni magát, újabb és újabb konfliktusokat vállal menedzserének, Szilvio Danailovnak a bíztatására.

Szófiában megjelent Zsivko Gincsev könyve "Toaletna Vojna - Sahmatna drama v 13 gyejsztvija" - címmel (Toalet Háború - Sakk dráma 13 felvonásban). A szerző az elisztai világbajnoki döntőn a bolgár delegáció sajtófőnöke volt, és nem véletlen, hogy a 20 ezer példányban kiadott könyv egy nappal a Wijk aan Zee-i nagy rangadó előtti napon jelent meg. Topalovék tehát a sakktáblán kívül is húztak, ráadásul a világranglista-vezető és a világbajnok a sakkvilág szeme láttára nem fogott kezet az ütközet előtt, s utána sem. A könyvben szerepel valamennyi játszma, de meglepő módon elemzés nélkül, sokkal inkább a mérkőzés lefolyásáról ír a szerző. Természetesen szerepel az a rajz, hogy miként találtak Kramnyik WC-jében egy kábelt. Az orosz világbajnok német menedzsere már korábban a FIDE Etikai Bizottságához fordult egy spanyol honlapon megjelent Topalov interjú miatt. A FIDE elnöke, Kirszan Iljumzsinov bejelentette, hogy időpont nehézségek miatt nem kerül sor a Kramnyik-Topalov visszavágó mérkőzésre, hiszen a szabályok szerint azt február 11-én meg kellene kezdeni, és ez képtelenség.

A zárónapon Vlagyimir Kramnyik látványos győzelemmel örvendeztette meg rajongóit, remek minőségáldozattal bombázta szét a holland Loek van Wely királyállását. Világbajnokként nem volt könnyű helyzetben, hiszen sokan várták azt tőle, hogy megcsillogtatja igazi tudását. Ehelyett óvatosan sakkozott, megőrizte veretlenségét, Viswanathan Anand elleni rangadót szépen hozta.

Csalódás az ötszörös tornagyőztes Anand játéka és helyezése. Az indiai exvilágbajnok mindkét nagy riválisával, Kramnyikkal és Topalovval is sötéttel játszott, és a megjátszott rendszerei sebezhetőek voltak. A nyolcadik forduló után még +2-vel állt Szergej Karjakin, majd beleszaladt egy hármas vesztő sorozatba. A 17 éves ukrán sakkozó világossal és sötéttel is vállalja a szicíliai védelmű bonyodalmakat. Szép győzelemmel búcsúzott, az orosz Peter Szvidler leütötte az áldozatul kínált gyalogot, és Szergej nagy támadáshoz jutott, jól használta ki támadásban a különböző színű futók erejét. Kis híján megszerezte az annyira várt győzelmet a legfiatalabb résztvevő, a 16 éves Magnus Carlsen. Gylaogot, majd tisztet is áldozott, futópárjával előnyösebben állt a végjátékban, de végül a spanyol Alekszej Shirov megmenekült az újabb vereségtől. Az orosz Alekszandr Motylev pontos védekezéssel megmentette a fél pontot az ukrán exvilágbajnok, Ruszlan Ponimarjovval szemben. A tornán a 91 játszmából 36 végződött döntéssel, Aronyian és Kramnyik megőrizte veretlenségét, Tivjakov, Motylev és Carlsen nem tudott partit nyerni.

Az utolsó forduló eredményei:
Ponomarjov (ukrán, 2723) - Motylev (orosz, 2647) döntetlen (Vezércsel, 49)
Anand (indiai, 2779) - Navara (cseh, 2719) döntetlen (Spanyol megnyitás, 27)
Aronyian (örmény, 2744) - Tivjakov (holland, 2667) 1 - 0 (Katalán megnyitás, 43)
Carlsen (norvég, 2690) - Shirov spanyol, 2715) döntetlen (Spanyol megnyitás, 60)
Szvidler (orosz, 2728) - Karjakin (ukrán,2678) 0 - 1 (Szicíliai védelem, 32)
Kramnyik (orosz, 2766) - Van Wely (holland, 2683) 1 - 0 (Félszláv védelem, 40)
Radzsabov (azeri, 2729) - Topalov (bolgár, 2783) döntetlen (Katalán megnyitás, 26)

A verseny végeredménye:
1-3. Levon Aronyian (örmény), Veszelin Topalov (bolgár) és Tejmur Radzsabov (azeri) 8,5 pont
4. Vlagyimir Kramnyik (orosz) 8
5. Viswanathan Anand (indiai) 7,5
6. Peter Szvidler (orosz) 7
7. David Navara (cseh) és Szergej Karjakin (ukrán) 6,5
9. Ruszlan Ponomarjov (ukrán) 6
10-12. Alekszandr Motylev (orosz) , Szergej Tivjakov (holland) és Loek van Wely (holland) 5
13-14. Magnus Carlsen (norvég) és Alekszej Shirov (spanyol) 4,5

A nagymesterek Élő-pontszámainak változása:
Aronyian + 14,8, Topalov + 7, Radzsabov + 17,4, , Kramnyik + 5,9, Anand - 3, Szvidler +2,24, Navara 0, Karjakin + 7,8, Ponomarjov - 6,3, Tivjakov - 4,3, Van Wely - 8,5, Motylev - 1, Carlsen - 16,1, Shirov - 20 pont.

A nagymesterek teljesítménye a performance-pontszámok függvényében:
Radzsabov 2827, Aronyian 2826, Topalov 2823, Kramnyik 2794, Anand 2768, Szvidler 2743, Karjakin 2721, Navara 2718, Ponomarjov 2691, Motylv 2642, Tivjakov 2641, Van Wely 2639, Carlsen 2610, Shirov 2608.

A nagymesterversenyt az ukrán Pavel Eljanov nyerte és elsőségével kiharcolta a jövő évi szuperversenyre a meghívást.

Fordulónként a közönség szavazata alapján a legjobb játszmák:
I. ford. Van Wely - Radzsabov 0 - 1
II. ford. Topalov - Van Wely
III. ford. Shirov - Radzsabov 0 - 1
IV. ford. Topalov - Shirov 1 - 0
V. ford. Navara - Radzsabov 0 - 1
VI. ford. Kramnyik - Anand 1 - 0
VII. ford. Ponomarjov - Topalov 0 - 1
VIII. ford. Topalov - Anand 1 - 0
IX. ford. Anand - Van Wely 1 - 0
X. ford. Topalov - Carlsen 1 - 0
XI. ford. Szvilder - Topalov 1 - 0
XII. ford. Van Wely - Szvidler 1 - 0

A Wijk aan Zee-i mezőnyből hatan kéthetes szünet után ismét sakkasztalhoz ülnek. A Morelia-Linares nyolcrésztvevős, kétfordulós szuperversenyen. Veszelin Topalov, Viswanathan Anand, Levon Aronyian, Levon Radzsabov, Peter Szvidler és Magnus Carlsen mellett a rendezők még Lékó Pétert és Alekszandr Morozevicset hívták meg. A 2743-as Élő-átlagú, így 20-as kategóriájú torna első félidejét a mexikói városban február 17. és 25. között játsszák le, majd Linaresben március 2-án folytatódik a küzdelem. Az utolsó fordulóra március 10-én kerül sor.