Vágólapra másolva!
A mexikói Michacán tartomány fővárosában, Moreliában február 16-án kezdődik meg az esztendő második szuperversenye. A nyolc résztvevős, kétfordulós linaresi torna első félidejét immár másodszor a tengerentúlon játsszák, a nyolc világnagyság párharcával párhuzamosan nagyszabású sakkfesztivált is szerveztek. Lékó Péter riválisaival együtt már február 9-én utazik Moreliába, az utazás fáradalmainak kipihenése, az akklimatizáció után  a sakk népszerűsítéséért különböző programokon vesznek részt. A viadal 20-as kategóriájú, 2743-as Élő-átlagú. A torna díjalapja 314 ezer euró, az első helyezett jutalma 100 ezer euró lesz.

Hatan a januári, érdekes küzdelmet hozó Wijk aan Zee-i torna után csak kevés pihenőhöz jutottak, Veszelin Topalov,Viswanathan Anand, Levon Aronjan, Tejmur Radzsabov, Peter Szvidler és Magnus Carlsen ismét nagy megméretés előtt áll. Aronjan, Topalov és Radzsabov számára jól sikerült az évkezdés, holtversenyben végeztek az élen. Kevésbé volt sikeres az ötszörös tornagyőztes Anand szereplése, változó formában sakkozott Szvidler is, míg a 16 éves Carlsen bemutatkozása kevéssé sikerült.

Lékó Péter az odesszai Világkupa megnyerése után kemény edzőtáborral készült immár nyolcadik linaresi szereplésére. Elsőszámú nagymesterünk elutazása előtt, a csomagolás nem éppen könnyű feladata között válaszolt kérdéseimre.

- Hogy sikerült a felkészülése?
- Január 12-től zajlott az edzőtáborom, sokat elemeztünk, világossal és sötéttel is készültem ellenfeleimre, sikeresnek ítélem az elvégzett munkát.

- Menetközben figyelték a Corus tornát? Hozott-e meglepetést a viadal?
- Ezen a szinten már nehéz nagy meglepetéssel előrukkolni, finomságok azonban figyelmet érdemelnek. Az elmúlt pár napban már inkább pihentem, de Moreliában, a torna megkezdése előtt még bizonyára felfedezünk megoldatlan problémákat.

- Hogyan ítéli meg esélyeit, mennyire kíséri a tavalyi torna emléke?
- Sok tanulságot hozott a 2006-os verseny. Nagyban befolyásolta a végeredményt, hogy ki mennyire bírta a hosszú, megerőltető viadalt. Moreliában nyárias időnk volt, Linaresben téli időjárás mellett kellett megbirkózni az akklimatizációs nehézségekkel. Sokáig vezettem a versenyen, jól is játszottam, de a hajrában nagy esélyt szalasztottam el. Az idei tornának Topalov és Anand a legfőbb esélyese, hiszen ők a világranglistán az első és második helyen állnak. A moszkvai Tal-emlékversenyen elért első helyem, majd a rapid Világkupa megnyerése érthetően növelte önbizalmamat. Nehéz csatákra számítok, de úgy érzem, hogy jól felkészültem. A magyar sakkrajongókra nehéz napok várnak, hiszen a mexikói szakaszban magyar idő szerint éjfél körül kezdődnek a játszmák, remélem, hogy ennek ellenére érdemes lesz élőben is követni a küzdelmeket.

- Egy hónapig lesz távol. Kik kísérik el a hosszú útra?
- Edzőm és szekundánsom, Arshak Petroszjan mellett velem lesz feleségem, Szófi is, remélem, hogy sokan szurkolnak majd itthon is értem.

Az idei viadalon az örmény Levon Aronjan játszik címvédőként, tavaly újoncként végzett az élen. Veszelin Topalov nyolcadszor szerepel a viadalon, két éve Garri kaszparovot is legyőzve végzett holtversenyben az orosz exvilágbajnokkal, aki éppen az utolsó forduló után jelentette be visszavonulását az aktív sakkozástól.

Lékó Péter 2003-ban diadalmaskodott a linaresi szuperversenyen, egy évvel később Kaszparovval holtversenyben második volt, 2005-ben meglepő módon 12 remivel zárta szereplését. Tavaly a 13. fordulóig vezette a nyolcfős mezőnyt, veretlen volt, de az utolsó két partit elvesztette, először Topalovtól, majd a zárónapon Aronjantól kapott ki, s negyedik lett.

A torna doyenje Viswanathan Anand, a 37 éves indiai exvilágbajnok tizenkettedik "fellépésére" készül, 1998-ban ünnepelték tornagyőztesként, 1993-ban és 1999-ben holtversenyben második volt. Az orosz Peter Szvidler és az azeri Tejmur Radzsabov negyedszer szerepel. Radzsabov 2003-ban nagy meglepetésre Kaszparovot is legyőzte. Újonc az idei viadalon az orosz Alekszandr Morozevics és a norvég Magnus Carlsen.

Ezúttal sem játszik a 2000-es és a 2004-es győztes, az abszolút világbajnok Vlagyimir Kramnyik. Az orosz világelső február 4-én tartotta meg Párizsban egyházi esküvőjét francia feleségével, a neves újságírónővel, Marie-Laure Germonnal. Kramnyik márciusban a monacói Amber-versenyen játszik, majd április végén Miskolcon Lékó Péterrel vív nyolcjátszmás rapid páros mérkőzést.

Emlékeztetőül a tavalyi verseny végeredménye:
1. Levon Aronjan (örmény, 2752) 8,5 pont
2-3. Veszelin Topalov (bolgár, 2801) és Tejmur Radzsabov (azeri, 2700) 8
4. Lékó Péter (magyar, 2740) 7,5
5-6. Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2729) és Peter Szvidler (orosz, 2765) 6,5
7. Etienne Bacrot (francia, 2717) 6
8. Francisco Vallejo Pons (spanyol, 2650) 5

A tornán a hagyományos időbeosztás mellett küzdenek a résztvevők, két-két óra negyven lépésre, 20 lépésre egy-egy óra, majd fél-fél óra a játszma befejezéséig. A torna sorsolását február 16-án tartják meg, egy nappal később indulnak a sakkórák. A mexikói első félidőben február 20-án és 23-án lesz szabadnap, 25-én játsszák a hetedik fordulót. A "költözés" után Linaresben március 2-án folytatódik a verseny, 5-én és 8-án szünetelnek a csaták, március 10-én kerül sor az utolsó fordulóra.

A torna résztvevői az Élő-pontszámok sorrendjében:
Veszelin Topalov (bolgár, 2783)
Viswanathan Anand (indiai, 2779)
Lékó Péter (magyar, 2749)
Levon Aronjan (örmény, 2744)
Alekszandr Morozevics (orosz, 2741)
Tejmur Radzsabov (azeri, 2729)
Peter Szvidler (orosz, 2728)
Magnus Carlsen (norvég, 2690)

Verőci Zsuzsa