Vágólapra másolva!

A síléc okozta Ivica Kostelic vesztét

Szabálytalan léckötés miatt kizárták a szerdai férfi óriásműlesiklásból a horvát Ivica Kostelicet a svédországi Arében zajló alpesisí-világbajnokságon. A horvátok elismerték a hibát, és nem reklamáltak, így a 2003-as műlesikló-világbajnok - aki a hétfői első edzésen a leggyorsabb volt - biztosan nem lesz ott a futamon.

A négyszeres olimpiai bajnok Janica Kostelic testvérének azért kellett indulnia a hétfői kvalifikáción, mert óriásműlesiklásban nincs a világranglista első ötven helyezettje között. A szakági top 50 tagjai automatikusan tagjai a futamoknak, és hozzájuk csatlakozik a selejtező legjobb 25 versenyzője. A kvalifikációs rendszer mostani bevezetése ellen a szenegáliak úgy tiltakoztak, hogy vasárnap lemondták a vb-szereplést.

A vb-hez kapcsolódó érdekesség, hogy a válogatottak szakvezetőinek kérésére két nap szünet után visszatér a képernyőre a "kedvenc meteorológusnő". Az első napokban a svéd televízióban Pia Hultgren adott előrejelzést a várható időjárásról, és minden alkalommal sok sikert kívánt az alpesi vb résztvevőinek, beszámolóiban külön kitért arra, hogy a pálya melyik szakaszán mire kell figyelniük a síelőknek.

Az időjós nagyon népszerű lett a csapatok körében, ezért keltett meglepetést, amikor szombaton "eltűnt" a képernyőről. A válogatottak szakvezetői a vasárnap reggeli technikai értekezleten jelezték, hogy hiányzik nekik a megszokott meteorológus. A svéd televízió megígérte, hogy változtatva a munkatársak időbeosztásán, a világbajnokság végéig csak a csapatok kedvenc időjósa beszél a hóhelyzetről.