Vágólapra másolva!
Moreliában, a szuperverseny második fordulójában Lékó Péter világossal remizett az orosz Alekszandr Morozeviccsel. A francia védelmű játszmában Morozevics újítással lepte meg nagymesterünket, kölcsönös időzavarban fejeződött be a parti. A játéknap szenzációjaként a "beugró" Vaszilij Ivancsuk világossal legyőzte Veszelin Topalovot. Az ukrán olimpiai bajnok remek teljesítményt nyújtott, a bolgár exvilágbajnoknak nem engedélyezett semmiféle ellenjátékot. Az orosz Peter Szvidler ezúttal nem hibázott az indiai Viswanathan Anand spanyol megnyitása ellen, különböző színű futós végjátékban osztoztak meg a ponton. Kis híján megszerezte második győzelmét Magnus Carlsen. A tavalyi tornagyőztes örmény Levon Aronjan gyanús tisztáldozata végül büntetlen maradt, örökös sakk lett a vége. A harmadik fordulóban Lékó a "megsebzett" Topalovval szemben a sötét bábukat vezeti.

Megszületett a linaresi szuperverseny első szenzációja, a "beugró" Vaszilij Ivancsuk legyőzte Veszelin Topalovot. A két nagymester először 1994-ben Linaresben mérték össze erejüket, a tornák sorában ez volt tizedik összecsapásuk, a bolgár sakkozó három döntetlen mellett 4-2-re vezetett. Az összesített eredmény az ukrán nagymesternek volt kedvezett, 21 remi mellett 15-ször nyert és 11 játszmában szenvedett vereséget. Nem okozott meglepetést, hogy Ivancsuk ellen Topalov szicíliai védelmet játszott, az ukrán sakkozó jó kézzel választotta Najdorf-változat ellen a Hf3-Fc4-es folytatást. A bolgár exvilágbajnok nem kedveli azokat az állásokat, ahol nincs ellenjátéka. A gyalogszerkezeti gyengeségek mellett térhátránya is volt, Ivancsuk tökéletes stratégiával játszott, a vezérszárnyi front megnyitásával gyalogot nyert. Topalov kölcsönös időzavarban nagyot hibázott, de aligha kétséges, hogy Vaszilij egyébként is érvényesítette volna anyagi előnyét.

Lékó Péter a moszkvai Tal-emlékversenyen világossal a szicíliai védelem Najdorf-változatában nyert Alekszandr Morozevics ellen. Ezúttal az orosz nagymester a francia védelem egyik ritkább folytatását játszotta meg, és újításával megzavarta Pétert, aki a variban korábban már számos értékes skalpot begyűjtött. Gyorsan fogyott gondolkodási ideje, átütő tervet nem talált, és Morozevics vette át a kezdeményezést. Nagymesterünk pontos játékkal hárította akcióit, és az időzavar befejezése után megosztoztak a ponton.

A januári Corus-torna ötödik fordulójában Peter Szvidler már a 21. lépés után kapitulációra kényszerült Viswanathan Anand ellen. A spanyol megnyitásban az indiai exvilágbajnok a 11. lépésben eltért az akkori partijuktól, de egyáltalán nem volt meggyőző a játéka. Szvidler játszott nyerésre, Anand végül különböző színű futóvégjátékban mentette meg a fél pontot. Eredeti megnyitást játszott a 16 éves Magnus Carlsen az örmény Levon Aronjannal szemben. A címvédő megnyugtató előnyt érhetett volna el, ehelyett kockázatos tisztáldozatot hozott. Carlsen nem ijedt meg, pontosan védekezett, de időzavarban elmulasztotta a győzelmi esélyt nyújtó lépést, és Aronjan örökös sakkal remire mentette a játszmát.

A 2. forduló eredményei:
Lékó Péter (magyar, 2749) - Alekszandr Morozevics (orosz, 2741) döntetlen (Francia védelem,
Levon Aronjan (örmény, 2744) - Magnus Carlsen (norvég, 2690) döntetlen Katalán megnyitás,
Viswanathan Anand (indiai, 2779) - Peter Szvidler (orosz, 2728) döntetlen (Spanyol megnyitás,
Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2750) - Veszelin Topalov (bolgár, 2783) 1 - 0 (Szicíliai védelem,

A verseny állása:
1-2. Vaszilij Ivancsuk és Magnus Carlsen 1,5 pont
3-6. Lékó Péter, Viswanathan Anand, Levon Aronjan és Peter Szvidler 1
7-8. Alekszandr Morozevics és Veszelin Topalov 0,5

A 3. forduló párosítása:
Topalov - Lékó
Szvidler - Ivancsuk
Carlsen - Anand
Morozevics - Aronjan