Társoldalunk:

Lékó elszenvedte második vereségét Linaresben

2007.03.03. 23:56

A linaresi szuperverseny kilencedik fordulójában Lékó Péter sötéttel vereséget szenvedett Alekszandr Morozevicstől. A vezérindiai védelmű partiban ritkább változat került bevetésre, az orosz nagymester minőségáldozattal bonyolított, és Péter súlyos időzavarba került. Lékó többször is hibázott a nehéz védekezés során, és másodszor kényszerült feladásra. Remek küzdelmet vívott Veszelin Topalov és Vaszilij Ivancsuk. A bolgár exvilágbajnok végül remivel megúszta a kalandos partit. Remizett a két éllovas. A 16 éves norvég Magnus Carlsen az örmény Levon Aronjannal, Viswanathan Anand orosz huszárjátékot játszva osztozott meg a ponton az orosz Peter Szvidlerrel. A tizedik játéknapon Lékó-Topalov párharc lesz.

Kellemetlen meglepetésre Lékó Péter másodszor szenvedett vereséget, Alekszandr Morozevics megszerezte első győzelmét. Ilyen színelosztásban Morozevics és Lékó 11 partit vívott egymással, nagymesterünk 3-1-re vezetett. Egyetlen vereségét éppen a San Luis-i vb-n szenvedte el a szicíliai védelem Szvesnyikov-változatában, de küzdöttek már Caro-Kann védelemben, királycselben, bécsi megnyitásban is, először került a vezérindiai védelem terítékre. Nagymesterünk az 5.Vb3-as változatban egy ritkább folytatásra szavazott, orosz ellenfele mesterséges sáncolással királyszárnyi akciót készített elő. Péter 13...g6 lépésével kiprovokálta a minőségáldozatot, és a bonyolult állásban rettenetesen fogyott a gondolkodási ideje. Morozevics sajnos ezúttal nem hibázott, remekül használta ki a sötét király gyengeségét, huszárjának e6-ra betörése megpecsételte Péter sorsát. A 41. lépésben csattant a döntő áldozat, és a 46. lépésben Lékó feladta a játszmát. Második vereségével holtversenyben az utolsó helyre esett vissza.

Harminchatodszor csatázott az orosz Peter Szvidler és Viswanathan Anand, az indiai exvilágbajnok 25 remi mellett 8-szor nyert 2 vereség mellett. Sötéttel azonban Anand kevésbé volt eredményes, 17 döntetlen mellett egyszer kikapott. Anand az orosz huszárjátékot játszotta meg, és a hosszas elméleti változat után a 22. lépésben kezdődött meg igazán partijuk. Az orosz nagymester kicsit jobban állt, de Anand pontos védekezéssel kiharcolta a döntetlent, s megőrizte holtversenyes első helyét. 1Kezet fogott, villámgyorsan lehúzott 28 lépést, és remiben egyezett meg az éllovas Magnus Carlsen és Levon Aronjan. Tizedik partijuk  így nem hozta lázba rajongóikat, Elisztában, a világbajnok-jelölti páros mérkőzések során a legjobb 16 között egymás ellen harcolnak majd, titkaikat megőrizték...

Jól ismeri egymást Veszelin Topalov és Vaszilij Ivancsuk, hiszen 49. partijukat játszották,  a bolgár exvilágbajnok mérlege volt  a kedvezőbb (15-12), de az első félidőben vesztett az ukrán olimpiai bajnokkal szemben. Tizennyolcszor vezette Topalov  a világos bábukat, és igen eredményes volt, hétszer nyert és háromszor kapott ki. A szicíliai védelem Paulsen-változatában azonban hiába támadott Topalov, az időzavarba került ukrán olimpiai bajnok hárította  a fenyegetéseket, és gyalogelőnyt szerzett. A nagyon bonyolult állásban azonban nem találta meg a győzelemhez vezető utat, csak az alapos elemzés tárhatja fel, hogy egyáltalában volt-e a sokat ígérő pozícióban nyerés. Topalov végül megmenekült az újabb vereségtől, Ivancsuk nem tudta befogni Anandékat.

A 9. forduló eredményei:
Alekszandr Morozevics (orosz, 2741) - Lékó Péter (magyar, 2749) 1 - 0 (Vezérindiai védelem, 46)
Magnus Carlsen (norvég, 2690) - Levon Aronjan (örmény, 2744) döntetlen (Vezérindiai védelem, 28)
Peter Szvidler (orosz, 2728) - Viswanathan Anand (indiai, 2779) döntetlen (Orosz huszárjáték, 41)
Veszelin Topalov (bolgár, 2783) - Vaszilij Ivancsuk  (ukrán, 2750) döntetlen (Szicíliai védelem, 77)

A verseny állása:
1-2. Viswanathan Anand és Magnus Carlsen 5,5 pont
3.Vaszilij Ivancsuk 5
4-5. Levon Aronjan és Péter Szvidler 4,5
6. Veszelin Topalov 4
7-8. Lékó Péter és  Alekszandr Morozevics, 3,5

A 10. forduló párosítása:
Lékó Péter - Veszelin Topalov
Vaszilij Ivancsuk - Peter Szvidler
Viswanathan Anand - Magnus Carlsen
Levon Aronjan - Alekszandr Morozevics

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK