Társoldalunk:

Carlsen másodszor is legyőzte Ivancsukot

2007.03.06. 22:10

A linaresi szuperverseny 11. fordulójában Lékó Péter sötéttel remizett az örmény Levon Aronjannal. Nagymesterünk kiskombinációval gyalogot nyert, de bástyája teljes passzivitásba kényszerült, és a sorozatos cserék után helyreállt az anyagi egyensúly. A játéknap egyetlen győzelmét a legfiatalabb résztvevő, a 16 éves norvég Magnus Carlsen aratta. A torna doyenje, az ukrán olimpiai bajnok Vaszilij Ivancsuk gyorsan megbánta, hogy a Grünfeld védelmet választotta. Az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand gond nélkül gyűjtött fél pontot az orosz Alekszandr Morozevics ellen, és félpontos előnnyel vezet a viadalon. Örökös sakkal lett remi az orosz Peter Szvidler és a bolgár Veszelin Topalov szicíliai védelmű összecsapása. Lékó következő partijában a világos bábukat vezeti az orosz nagymesterrel szemben.

Az andalúziai városban zajló 20-as kategóriájú torna 11. fordulójában gyorsan eldőlt a legfiatalabb és a legidősebb résztvevő, a 16 éves Magnus Carlsen és a 37 éves Vaszilij Ivancsuk párharca. A norvég nagymester a Grünfeld védelmű játszmában meglepő könnyedséggel kényszerítette feladásra holtversenyes társát, és a nyeréssel Magnus fél pontra megközelítette az éllovas Viswanathan Anandot. Az indai exvilágbajnok rutinos rókaként játszik, sötéttel gond nélkül remizett az orosz Alekszandr Morozeviccsel.

Ha nem néznénk a táblázatot, akkor felhőtlenül örülnénk Lékó Péter remijének az örmény Levon Aronjannal szemben. Két mínusszal azonban szerény vigasz, hogy Péter kiskombinációval átvette a kezdeményezést, hiába nyert gyalogot, bástyája passzív helyzete miatt a címvédő kiharcolta a döntetlent. Az orosz Peter Szvidler tizenegyedik játszmája is remi lett. A szicíliai védelmű partiban tisztáldozattal kényszerítette ki az örökös sakkot a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov ellen. A viszonylag korán befejezett partik után a jó focit közismerten kedvelő nagymesterek "elérték" a Liverpool-Barcelona nagy meccset...

Forrás: [origo]

Lékó remizett Aronjannal

A 11. forduló eredményei:
Levon Aronjan (örmény, 2744) - Lékó Péter (magyar, 2749) döntetlen (Angol megnyitás,  41)
Alekszandr Morozevics (orosz, 2741) - Viswanathan Anand (indiai, 2779) döntetlen (Vezérindiai védelem, 29)
Magnus Carlsen (norvég, 2690) - Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2750) 1 - 0 (Grünfeld védelem, 35)
Peter Szvidler (orosz, 2728) - Veszelin Topalov (bolgár, 2783) döntetlen (Szicíliai védelem, 38)

A verseny állása:
1. Viswanathan Anand 7 pont
2. Magnus Carlsen 6,5
3-5. Peter Szvidler, Levon Aronjan és Vaszilij Ivancsuk 5,5
6. Veszelin Topalov 5
7-8. Lékó Péter és Alekszandr Morozevics 4,5

A 12. forduló párosítása:
Lékó Péter - Peter Szvidler
Veszelin Topalov - Magnus Carlsen
Vaszilij Ivancsuk - Alekszandr Morozevics
Viswanathan Anand - Levon Aronjan

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK